Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Bra lärare, att man får vara ute och leka mycket och att vi får glass!" Det var några av svaren från förskoleklasseleverna på Ängås skola på frågan om vad de tycker är bra på sin skola. Bild: Lisa Henricson

Eleverna fick fira en bra skola

För andra året i rad utsågs Orust till landets näst bästa skolkommun i Lärarförbundets rankning. I dag fick alla elever vara med och fira framgången med glass.

– Vi hoppas att barnen ska gå hem och berätta för sina föräldrar att de fick glass för att vi har Sveriges näst bästa skola. Det är en otrolig kraft i det, säger Susanne Hofling, rektor på Ängås skola i Svanesund.
I matsalen är det pyntat med silverballonger och efter lunchen fick eleverna njuta av jordgubbsstrut till efterrätt. Bland barnen i förskoleklassen FB var firandet uppskattat och de gav också bra betyg till sin egen skola.
– Vi har bästa fröknarna, de är snälla, säger Linnéa Olsson.
De senaste åren har Orust kommun klättrat rejält på rankningslistan. Förra året tog de steget från plats 42 till plats två och kommunen ligger alltså kvar på samma placering även i år. Enligt Lärarförbundets kriterier har Orust också gjort förbättringar inom flera områden jämfört med förra året. Bland annat handlar det om bättre betygsresultat.
– Det känns kul. Vår personal är utvecklingsbenägen och vill verkligen att eleverna ska lyckas, säger Henrik Lindh, chef på sektor lärande.

Han understryker att hög lärartäthet och bra löneläge är en stor del av framgångsreceptet. Henrik Lindh betonar också att den politiska ledningen prioriterat skolan. Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting (SKL) hör Orust till de tio procent av landets kommuner som satsar mest på skolan. Det innebär möjlighet att fokusera mer på arbetsmiljön.
– Vi har bra rykte och kan rekrytera behöriga lärare eftersom vi har lite bättre arbetsvillkor än närliggande kommuner, säger Henrik Lindh.
Även när det gäller andelen utbildade lärare har Orust bättre siffror jämfört med förra året och ligger nu på plats 22 av alla landets kommuner. Detsamma gäller kriteriet "kommunen som avtalspart", där Orust hamnar på plats fem.

Anette Öbom, ordförande i Lärarförbundet på Orust, håller med om att både förvaltningsledningen och den politiska ledningen är lyhörd. 
– Vi har en bra samverkan och det finns en öppenhet och vilja till dialog. Vi har ingen jättestor ekonomi, men väldigt kompetent och duktig personal, säger hon.
Anette Öbom betonar att samarbetet nu måste fortsätta i samma anda, trots förändrat politiskt styre, för att Orust kommun ska hålla sig i kvar i toppskiktet. Utmaningarna framöver blir att behålla duktig personal, rekrytera nya lärare och att renodla lärarnas uppdrag, säger hon.

Enligt Lärarförbundet utmanade Orust kommun om förstaplatsen på rankningslistan redan i år och Susanne Hofling tror att ö-kommunen kan nå dit.
– Ja, jobbar vi mot det målet så tror jag det. Ingen trodde att vi skulle bli tvåa förra året, men nu vill alla kämpa och det är en positiv känsla.