Elever tar makten över maten i Lerums skolor

Lerums kommun öppnar för en ny form av inflytande för barn och unga. I ett pilotprojekt tar elever makten över skolmaten.

ANNONS
|

Ett tjugotal elever från årskurs sex till nio kommer att bestämma maten för 10 800 elever och förskolebarn i kommunen under två veckor i maj.

– Det är många i vår ålder som inte äter skolmaten i dag. Det ska bli kul att se vad andra elever tycker om våra val, säger Linn Walldén i årskurs nio som är en av eleverna i projektet.

Många kommuner arbetar med inflytande för barn och unga genom ett ungdomsfullmäktige. Men i Lerum har de unga själva valt bort den modellen. Istället ska Viktoria Esko, som är projekt­ledare, införa ett helt nytt arbetssätt för att stärka inflytandet.

ANNONS

– När vi har pratat med unga i kommunen så har det varit tydligt att de vill ha ett mer direkt inflytande, en mer snabbfotad process. Vi upptäckte snart att skolmaten var något som verkligen engagerade, så det blir startskottet, säger hon och framhåller att det blivit möjligt tack vare att chefer i kommunen vågat lämna ifrån sig makt.

I projektet som kallas Makt över maten har eleverna fått ta hänsyn till kommunens budget och upphandling av livsmedel, Livsmedels­verkets riktlinjer och Världsnaturfondens rekommendationer, men också olika klimatmål.

– Det blir inga chicken ­nuggets och inga hamburgare, för det serveras inte halvfabrikat. Innan trodde jag att bambatanterna här bestämde maten, men nu vet jag att det är massa saker som bestäms långt borta, säger Olivia Szabo, även hon elev i årskurs nio.

En rätt som ska serveras är helt spikad. Det är Phad Thai. Mycket talar också för tacobuffé. I dag ska elever och tjänstemän träffas och arbeta vidare med menyn.

Finns det inte en risk att allt återgår till det normala efter de här två veckorna?

– Jo den risken finns. Men då har många i alla fall sett att det går att påverka och det skapar intresse att vara med i det här projektet, säger ­Henrik Dävermo, elevrådsordförande på Ljungviksskolan i Gråbo och en stark drivkraft i att öka ungas ­inflytande i Lerum. Viktoria Esko började sitt arbete med att titta på hur många unga som sitter i föreningars styrelser, kommun­fullmäktige eller andra organisationer och det är försvinnande få.

ANNONS

– Det är få unga som har den reella makten. Vi behöver bli bättre på att öka ungas inflytande över lag. När det ska byggas ett nytt bostadsområde vänder vi oss exempelvis oftast bara till vuxna, säger hon.

Exakt hur projektet, som har som mål att lyfta många fler frågor än skolmaten, ska ­organiseras i framtiden är inte klart.

– Bland unga finns många eldsjälar som är aktiva här och nu och vi behöver hitta ett sätt ta tillvara det engagemanget, säger Viktoria Esko.

ANNONS