Felicia Löwenberg, Rebecca Koch, Fredrik Carlsson, Erik Martin, Amanda Janbro, Casper Nielsen Munk och Adam Carlsson representerar klass fyra på Kyrkenorumsskolan som arbetar för nyttigare och godare skolmat.
Felicia Löwenberg, Rebecca Koch, Fredrik Carlsson, Erik Martin, Amanda Janbro, Casper Nielsen Munk och Adam Carlsson representerar klass fyra på Kyrkenorumsskolan som arbetar för nyttigare och godare skolmat.

Elever strider för mer fisk

ANNONS
|

Det började i slutet av februari på ett så kallat matråd. Där träffar eleverna skolmåltidspersonal och ges möjlighet att påverka och ge sin syn på maten. Men i stället fick representanter från klassen besked om att det skulle dras ner på laxen som blivit för dyr och på den tandoorikryddade kycklingen.

– Bra och god mat gör att man lär sig mer. Så vi tänkte att vi måste göra något åt att den goda och nyttiga maten var på väg att försvinna, säger Adam Carlsson.

Eleverna gjorde en egen undersökning som visade att Stenungsund lägger i snitt 4 170 kronor per elev och år på skollunchen vilket är 1 150 kronor under riksgenomsnittet. I protest skrev eleverna brev till politikerna och samlade in över 450 namnunderskrifter.

ANNONS

Det ledde till en het debatt i lokal media. Fritidspolitikern Liz Noréen (S) ställde en rad frågor om skolmaten i en interpellation till bildningsutskottets ordförande Erik Söderberg (FP). Men på senaste kommunfullmäktigemötet valde han att skjuta upp sitt svar till nästa möte.

– Det var som att han inte brydde sig, som att han försökte få tyst på oss. Vi måste tydligen få fler vuxna med oss för att fler ska lyssna och ta oss på allvar, säger Erik Martin som var med på fullmäktigemötet.

Erik Söderberg menar att han fått information från kommunens kostchef om att livsmedelsverkets rekommendationer följs. Och förklarar varför han inte svarade i måndags:

– Skolinspektionen har precis kommit med en rapport som säger att kommuner är generellt dåliga på att följa upp om den mat som levereras till skolorna verkligen följer rekommendationerna. Jag ville avvakta den rapporten innan jag formulerar ett svar, säger Söderberg.

Vad tycker du om elevernas initiativ?

– Det är jättebra att de engagerar sig och det är bra för demokratin. Samtidigt får man när man handleder barn tänka på att det görs på rätt sätt. Det saknades till exempel uppgifter om hur mycket pengar som läggs per portion i elevernas undersökning, säger Erik Söderberg.

ANNONS

Han tillägger också att det skulle krävas en investering på omkring fem miljoner kronor för att Stenungsund skulle komma upp i rikssnittet.

– De pengarna finns inte nu när vi redan håller på och sparar in på annat, säger Erik Söderberg.

På Kyrkenorumsskolan har eleverna informerats om att det kommer att serveras lax.

– Det blir nog bara en gång för att få tyst på oss. Sedan slutar de säkert igen. Men vi får skriva fler brev. Och ligga på ännu mer. Vi ger oss inte, säger Rebecca Koch.

ANNONS