Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Elever som hoppar för förbättrad hälsa

Målet: förbättrade matvanor och ökad fysisk aktivitet. Därför genomförs nu hoppveckan i Partilles skolor och förskolor.

– Det är kul att hoppa. Man kan göra det med vänner och man kan lära sig många olika tricks, säger Mohammed Reza i fjärde klass som är hur säker som helst på långhopprep.
Eleverna i Björndammens skola har i veckan fått fylla i individuella hopprepskort om hur mycket de hoppat under rasterna och hemma. På kortet finns också tips om olika sätt att hoppa.
– Det är jätteroligt. Jag hoppar ganska mycket, säger Xakiimo Xirsi.
Inspiration fick eleverna också av hopparna från Athena IK i Borås som i går uppvisningsturnerade runt i fyra olika skolor. De fanns även med, efter bejublade föreställningar, på skolgårdarna för att både ge tips – och skriva autografer.

Att hoppa hopprep har en lång tradition i Partille. Åtminstone på Furulundsskolan där kommunens folkhälsoutvecklare Sigbritt Andreasson tidigare var idrottslärare.
– Jag hade nog hopprepsfestival 15 år i rad på våren och många gånger fortsatte eleverna att hoppa på rasterna ända till sommarlovet, säger hon.

Efter att några skolor hakat på traditionen med en hopprepsfestival har i år Partilles samtliga skolor och förskolor för första gången bjudits in till hoppveckan. Tio skolor med 140 klasser samt 76 förskolegrupper tackade ja till att delta.
– Om alla verkligen är med så betyder det att 4 800 barn och ungdomar kommer att öka sin fysiska aktivitet betydligt den här veckan, säger Sigbritt Andreasson.
Hon betonar att även forskningen kunnat se samband mellan fysisk aktivitet och förbättrade skolprestationer varför hoppveckan kan ses som ett sätt att förbättra elevernas hälsa och därmed möjliggöra för fler att nå skolans mål.
– Vi vill få eleverna mer aktiva på raster och på fritiden. Hopprep är ett enkelt sätt där alla kan vara med och det är lätt att lära sig, säger Sigbritt Andreasson.
– Det är jobbigt att hoppa för jag gör det inte så ofta. Det är bra att träna benen och armarna, säger eleven Josefin Jonasson.
– Det är roligt att testa på, men det är ganska svårt, säger klasskamraten Marko Kritic.

Som del i hoppveckan ingår också att eleverna ska pröva hälsosam mat. Fisksoppa a la thai och tacofisk är några exempel på veckans lunch. Och varje dag kommer dagens frukt och grönsak att presenteras av skolans kökspersonal.
– Vi vill få barnen att testa lite nya smaker. Vissa vill inte ens pröva frukt och grönsaker hemma, men vi hoppas att de vågar göra det i grupp, säger Sigbritt Andreasson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.