Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elever som går mot strömmen

Härrydas elever i årskurs 9 går mot strömmen. 97,2 procent av dem är behöriga att söka till gymnasiet. – Vårt bästa resultat någonsin, säger Olof Olsson, verksamhetschef för kommunens grundskola.

Skolverkets rapport visar att nästan tolv procent – eller cirka 14 000 elever – som gick ut årskurs 9 våren 2010 inte har godkänt betyg i engelska, matematik eller svenska. Det krävs för att få börja på ett nationellt gymnasieprogram.

– Trenden för hela riket går åt fel håll. Resultaten blir allt sämre. I år är försämringen så stor att antalet obehöriga ökat med 0,7 procent på riksnivå. Det har aldrig varit ett så stort hopp under hela den tid som vi haft det nya betygsystemet, säger Christina Sandström, enhetschef för utbildningsstatistik på Skolverket.

I Härryda kommun är trenden den motsatta. Andelen elever som är behöriga till gymnasieskolan jämfört med 2009 har ökat med 2,2 procent till 97,2 procent.

– Ett år är svårt att dra långtgående slutsatser av, men vi har haft en stadig ökning under de tre senaste läsåren. Det handlar inte om några jättestora svängningar, men det är givetvis jättekul att vi går åt rätt håll, säger Olof Olsson, verksamhetschef för grundskolan i Härryda.

Runt 450 elever går ut nionde klass i kommunen. Olof Olsson är inte orolig över att kommunens lärare är för snälla i sina betygsättningar.

– Jag känner mig trygg eftersom vi jobbat mycket med våra pedagoger och för att få en likvärdig betygsättning i hela kommunen. Jag kan inte riktigt säga varför vi har så hög nivå bland våra elever, men jag vill påstå att vi har duktiga rektorer och pedagoger. Sen har vi också en hög utbildningsnivå bland föräldrarna i kommunen. Det brukar också ha en viss påverkan.