Casper Larsson Tornerdal, Adrian Vendelnord, Moa Florén och Selma Enggren lyckas hålla ägget helt inför en tävling anordnad av Chalmers. Bild: Lisa Henricson
Casper Larsson Tornerdal, Adrian Vendelnord, Moa Florén och Selma Enggren lyckas hålla ägget helt inför en tävling anordnad av Chalmers. Bild: Lisa Henricson

Elever rustas för att hitta rätt yrke

Hur är det att jobba som brandman eller vilka yrken finns på Götborgsoperan? För att ge eleverna större valmöjligheter samarbetar Frillesåsskolan aktivt med arbetslivet och nu har de prisats för satsningen.

ANNONS
|

Under gymnasiedagarna i Göteborg fick Frillesåskolan ta emot priset Utmärkelsen, för arbetet med att koppla samman skola och arbetsliv. Juryns motivering var bland annat att personalen gemensamt tar ansvar för att rusta eleverna för sina framtida studie- och arbetsliv. Frillesåsskolan har jobbat enligt strategin sedan länge. Men inför den här höstterminen skrev de en tydlig handlingsplan.

– Det handlar om att eleverna ska få kompetens att kunna göra yrkesval. Frågar man dem så känner de till ett ganska begränsat antal yrken, säger läraren Annika Ohlsson

För att bredda bilden av yrkeslivet jobbar Frillesåsskolan bland annat med att utveckla studiebesök. När åttorna exempelvis ska besöka Göteborgsoperan ligger fokus på vilka jobb som finns där. En viktig del är också att försöka motverka uppfattningen om typiska manliga och kvinnliga arbeten och visa att det går att göra vilka val man vill oavsett kön.

ANNONS

Ett exempel är diskussionen bland femteklassarna efter ett studiebesök på Kungsbacka brandstationen. Där mötte de inte någon kvinnlig brandman och eleverna funderar på vad det beror på. Några tror att man måste vara stark och att få kvinnor söker sig till yrket för att det just är mansdominerat. Slutsatsen blir ändå att både män och kvinnor kan passa bra som brandmän.

Förutom studiebesök och prao deltar eleverna även i en hel del tävlingar kopplade till näringslivet, som Chalmerstävlingen Rädda ägget. Den går ut på att femteklassare ska lista ut hur de kan släppa ett rått ägg från 15 meter utan att det går sönder. Selma Enggren och Moa Florén är några av dem som förväntansfullt ser på när gosedjuret som de packat in ägget i faller. Till allas stora lycka håller ägget.

– Det var kul och intressant att jobba med det här. Vi lärde oss att testa oss fram tills något fungerade, säger Moa Florén.

Att träna kreativitet och lära sig att samarbeta är några positiva effekter av att samverka med yrkeslivet. Dessutom ökar motivationen när det blir på riktigt, säger Annika Ohlsson.

– Man får tänka utanför boxen och skapa värde för någon annan. När man vet att det finns en mottagare blir man mer motiverad.

ANNONS

Fakta: Utmärkelsen

  1. Uppmärksammar verksamheter inom grundskola, gymnasieskola och företag som arbetar särskilt bra och kvalitativt med samverkan mellan skola och arbetsliv.
  2. Priset, på 10 000 kronor, delas ut av SAK-rådet bestående av representanter från Arbetsförmedlingen, Business Region Göteborg, Företagarna, Göteborgsregionens kommunalförbund, LO, Svenskt näringsliv, SACO, TCO och Västsvenska handelskammaren.
  3. I kategorin gymnasieskola vann Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.
ANNONS