Calle Sandberg, Linus Karnstedt och Klara Johansson skapar ett kulspel tillsammans. Signe Frisell är också en del av gruppen. Bild: Adam Andersson
Calle Sandberg, Linus Karnstedt och Klara Johansson skapar ett kulspel tillsammans. Signe Frisell är också en del av gruppen. Bild: Adam Andersson

Elever i Alingsås gör om skräp till leksaker

Samarbete, kreativitet och noggrannhet. Det är några av de viktigaste kriterierna när eleverna i årskurs två just nu är inne i teknikutmaningen där de skapar leksaker av återvunnet material.

ANNONS
|

– Här uppe har vi en nödutgång. Man skruvar upp den och så kan de som är i bussen ta sig ut här. Det kan vara bra om det börjar brinna i bussen.

Det är andraklassaren på Ingaredsskolan i Alingsås, Isac Pozzi, som berättar för GP:s utsände om tankegångarna bakom hans och tre andra klasskamraters nytillverkade leksaksbuss.

Under ett par veckor har låg- stadieelever i Alingsås kommun i ett projekt kallat Teknikutmaningen fått planera och skapa leksaker av återvunnet material. I påsar intill ingången av klassrummet ligger fullt med tomma kartonger av olika slag och annat till synes skräp som eleverna använder sig av i sina uppfinningar.

ANNONS

– Tanken bakom det här är ju att det ska öka intresset för teknik och naturorienterande ämnen. Vi har Cecilia Kleväng på kommunen som har en teknikverkstad dit man får komma och få lite inspiration, säger Christina Jacobson, lärare på Ingaredsskolan.

Kriterierna för leksakerna är att det ska finnas någon typ av rörelse i den och att den ska passa för barn mellan fyra och fem år. Eleverna ska också göra skisser på förhand, testa om leksakerna fungerar som planerat, göra reklambilder och även en instruktionsfilm.

– Det är många kriterier i det här arbetet. Vi får in både svenska, matte och bild i det här så det är inte bara teknik. Sedan är samarbetet en stor grej i projektet också, säger Christina Jacobson.

I en av klassens indelade grupper sitter Klara Johansson, Linus Karnstedt, Signe Frisell och Calle Sandborg. Kvartetten kläckte tidigt idén att bygga ett labyrintspel efter att ha sett liknande varianter på bild. Spelet går ut på att ta en kula från start till mål utan att den ska falla ned i några av de skapta hålen och hindren på vägen. Vid målet hamnar kulan i en liten ficka som Signe Frisell har skapat.

– Jag klippte ut det där runda längst ned i en äggkartong som själva ägget ligger i. Sedan klippte jag den halv så att den inte skulle bli så stor och limmade fast den, säger Signe Frisell.

ANNONS

Tycker ni att det är en bra grej att skapa leksaker på det här sättet?

– Ja, det är ju kul. Det är inte bara bebisar som tycker att det är roligt att pyssla, säger Calle Sandborg.

Hela projektet avslutas med en utställningsvecka på Palladium i centrala Alingsås för alla lågstadieelever. Där kommer också ett pris lottas ut till en av klasserna som består av ett besök på en bondgård.

ANNONS