Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elever får ersättning efter skolattacken

Brottsoffermyndigheten har nu beslutat om brottsskadeersättning till fyra elever och fyra anställda efter skolattacken i Trollhättan 2015.

En elev får nu 125 000 kronor i kränkningsersättning eftersom han utsattes för mordförsök av gärningsmannen, skriver TTELA. En anställd och en annan elev har rätt till 20 000 för olaga hot.

Läs även: Poliser nekas ersättning

– I de här fallen har de varit direkt utsatta för brott, antingen blivit fysiskt skadade eller jagade. Så det är rätt så självklart att ersättningsnivåerna blir lite högre för dessa drabbade, säger Peter Jonsson, chef för Brottsoffermyndighetens brottsskadeenhet.

Ytterligare fem personer får 10 000 kronor vardera för den fridskränkning som attacken anses har inneburit. 

– Vid bedömningen av de här ansökningarna har nämnden utgått från var i skolan som de sökande har befunnit sig, närheten till gärningspersonen och den konkreta fara som de har löpt för att direkt utsättas för gärningspersonens brottslighet.

Tre personer får ingen ersättning eftersom bedömningen är att de inte har utsatts för brott.

Besluten om kränkningsersättning har tagits av Nämnden för brottsskadeersättning.
– Det var ett klart hatbrottsmotiv som var anledningen till att han valde just den skolan, med den elevsammansättningen, vilket också har verkat höjande på ersättningsnivåerna, säger Peter Jonsson.

Nämnden har också tagit hänsyn till att skolpersonal och elever har rätt att känna sig trygga på skolan där de arbetar och studerar.

Utöver de ansökningar som beslutats om har ytterligare 13 elever och anställda i dagsläget ansökt om brottsskadeersättning. De beslut som nämnden nu fattat kommer att vara vägledande för hur Brottsoffermyndigheten ska bedöma övriga ärenden.
Tidigare har anhöriga till den elev som mördades och poliserna som var först på arbetsplatsen beviljats ersättning.

Besluten om kränkningsersättning har tagits av Nämnden för brottsskadeersättning.

– I de här fallen är det uppenbart att de har varit direkt utsatta för brott. Gärningspersonen har angripit den elev som utsattes för mordförsök med svärd. De som blivit utsatta för grovt olaga hot har blivit jagade av gärningspersonen, säger Per Jonsson, jurist vid brottsskadeenheten, i ett pressmeddelande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.