Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elefantunge på Borås djurpark död

En elefantunge blev övergiven av sin flock på Borås djurpark. Efter att ha behövt intensivvård i tre dygn somnade hon in på torsdagen.

Den nyfödda elefanten blev förskjuten av sin flock sedan en ny kalv blivit född i måndags. Det gjorde henne svag.

– När vi märkte att hon inte var en del av flocken agerade vi snabbt. Nu intensivvårdsbehandlas hon. Det är syrgas, dropp, mediciner och ständiga blodkontroller. Vi kämpar för att hon ska överleva, sade Therese Hård, zoologisk chef vid djurparken, till Borås tidning under onsdagen.

LÄS MER: Nyfödd elefant förskjuten av flocken

Kalven tillsammans med flocken som nyfödd. Några dagar senare hade hon förskjutits, då en ny kalv blivit född. Bild: Borås djurpark
Kalven tillsammans med flocken som nyfödd. Några dagar senare hade hon förskjutits, då en ny kalv blivit född. Bild: Borås djurpark

Kalven fick intensivvård

På torsdagskvällen skriver Borås djurpark på Instagram om det sorgliga beskedet: Kalven klarade sig inte.

”Trots tre dygn av intensivvård med veterinär och djurvårdare som vakade vid hennes sida dag som natt, lämnade den lilla kalven oss idag. Hennes kropp orkade inte mer och hon fick somna in”, skriver djurparken.

Nyfödd hane mår bra med flocken

Den yngre, nyfödda kalven mår samtidigt bra tillsammans med djurparkens övriga afrikanska elefanter.

”Vi är alla väldigt sorgsna men försöker samtidigt glädja oss åt att den nya kalven verkar pigg och alert. Han är ett värdefullt tillskott i arbetet med att stärka populationen och även uppmärksamma alla utmaningar elefanter står inför i det vilda”, skriver Borås djurpark.

LÄS MER: Mamma Panzi födde kalven 26 mars

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.