Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fångst. Henry Olofsson är nöjd över att fällan än en gång har fungerat. Här har en lite mindre råtta fångats.

Elchocker ska stoppa råttinvasionen

Råttorna ökar i Varberg. Att uteserveringarna blir fler gör att de gnagande skadedjuren söker sig upp ovan mark. Men en ny typ av fälla minskar användandet av gift.

I sin mobiltelefon kan Henry Olofsson från Anticimex se att en fälla som placerats ut på en innergård i centrala Varberg fångat en råtta eller en mus. Fällan är en så kallad Smartbox, en elektronisk digital fälla, som lockar in gnagarna med hjälp av vaniljdoft. Direkt råttan kommer in i boxen får den en dödande elektrisk stöt och hissas upp till en soppåse.

– Vi vill minska användningen av bekämpningsmedel. På det här sättet får vi en mer effektiv och övervakad metod, säger Henry Olofsson, till HN.


När gift läggs ut äter råttan av giftet och kan sedan dö på något mindre lämpligt ställe, exempelvis i en husvägg där den ligger och ruttnar. Giftet kan skada omgivningen och dessutom göra råttorna resistenta mot det. Från och med den 1 november 2015 är lagen striktare kring hur bekämpningsmedel får användas.

Att råttorna hela tiden blir fler finns flera anledningar till, enligt Anticimex. Till stor del är det våra mänskliga beteenden som ligger bakom. Att vi i större utsträckning sitter på uteserveringar och äter, spiller och lämnar mat gillar råttorna. Sopor som lämnas här och där, matning av fåglar och komposter har också en gynnande effekt.

– Det viktigaste är att jobba förebyggande mot råttor. Råttan är smart och är aktiv på natten.

Under de tre månader som Smartboxen har stått utplacerad på innergården har 21 råttor fångats. För fyra år sedan började Anticimex med en ny typ av avloppsfälla som spetsar råttorna. Där har 31 660 råttor fått sätta livet till.


Den som upptäcker ett hål i marken i sin trädgård ska bli misstänksam. Troligtvis är det ett rör som har gått sönder och råttor tar sig upp. Kommunens spolservice kan komma och filma rören för att se var brottet är och sedan laga det.

Under en promenad på bara några hundra meter i centrala Varberg uppmärksammar Henry Olofsson ett tiotal ställen där råttor gynnas. På några ställen är det trasiga ventiler, under uteserveringar finns utrymmen där råttor kan ha det gott. Restauranger och butiker har dörrar öppna där de lätt kan slinka in.


Att ha drabbats av råttor är det få som vill skylta med. När Henry Olofsson kommer för att hjälpa till får han tänka till var han parkerar bilen så han inte ställer den precis utanför restaurangen eller fastigheten som har problem.

– Råttan är närmare dig än du tror. Det händer att vi får samtal från yngre människor som blir förvånade om de ser en råtta hemma. För mig som är uppväxt på landet är det mer naturligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.