Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elöverkänsliga får inga svar

Varför svarar ni inte när vi skriver brev till er? Det undrar elöverkänsligas förening i Västra Götaland som flera gånger försökt få besked av Mölndal hur staden tar hand om sina elöverkänsliga. Men svar kommer, lovar kanslichef Yvonne Johnsson.
- Vi saknar trots upprepade påminnelser svar från er kommun, förklarar Ingemar Karlsson, ordförande i föreningen för elöverkänsliga i Västra Götaland.
Många får hälosproblem
Han menar att den elektromagnetiska miljön kraftigt försämrats.
- Inte minst har mikrovågsstrålningen från mobiltelefoni och trådlösa system brett ut sig okontrollerat. Alla påverkas av detta och många människor får problem med hälsan, förklarar Ingemar Karlsson.
Med stöd av bland annat FN:s standardregler och socialtjänstlagen vill han ha svar på sina frågor.
Kan kommunen medverka till att en mätning av strålningsvärdena genomförs? Kan kommunen ordna ett evakueringsboende i de mest utsatta lägena? Kan ni inrätta lågstrålande zoner för tillflykt och återhämtning? Beviljas bostadsanpassningsbidrag i er kommun för elsanering av bostäder? Finns de el-överkänsligas behov med i den kommunala handlingsplanen?
Vill kunna gå till vårdcentral
- Ingen skall behöva bo i en kall husvagn eller el-fria torp vilket sker i Västra Götalands län. Och det finns hela familjer som behöver lågtstrålande zoner att vistas i för att återhämta sig.
Föreningen vill också att dess medlemmar skall kunna besöka vårdcentralen.
- Människor blir sjuka nästan dagligen i vårt avlånga Sverige eftersom miljön oavbrutet försämras.
Finns det en planering för tillgänglighet till samhället i övrigt som enligt den nationella handlingsplanen skall vara genomförd 2010, frågar Ingemar Karlsson,
Inte bara Mölndal är tröga
Brevet från Ingemar Karlsson slutar med en undran om det finns några planer på att skapa el-sanerade platser i ädreboenden.
- Vi behöver dessa uppgifter för att kunna hjälpa våra medlemmar. De är patienter lika mycket som om de drabbats av influensa, menar Ingemar Karlsson.
Mölndal är inte ensam om att vara trög med svaren på föreningens frågor.
- Det är samma sak med Göteborg men så finns den några kommuner som är mycket tillmötesgående, påpekar Ingemar Karlsson.
I augusti förra året vände sig el-överkänsligas förening med en anmälan till handikappombudsmannen
- Vi väntar på besked. Enligt förvaltningslagen har vi rätt att få det eller bli hänvisade till rätt instans.
Kommer att ta litet tid
Kanslichef Yvonne Johnsson har vidarebefordrat påminnelsen från de el-överkänsliga.
- Vi har mottagit deras brev och sänt det vidare till berörda förvaltningar för yttrande. Det kommer att ta litet tid innan vi kan svara de el-överkänsligas förening men svar ska de givetvis få.