Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekoby äventyras när kommunen kräver byggstart

Tjörns kommun har beslutat att inte förlänga tidsfristen för Ekobyn i Höviksnäs. I stället krävs byggbolaget bakom på ett högt vite. Nu äventyras fortsättningen av det unika projektet.

Ekobyn i Höviksnäs har uppmärksammats som en ny modell av småskaligt byggande där arkitekter och lokala hantverksbyggare gått samman för att skapa ett ekologiskt hållbart boende. Hittills har två etapper bostadsrätter byggts, ytterligare en planeras samt en med hyresrätter. 
Nyligen fattade en enig kommunstyrelse beslut om att inte förlänga tidsfristen och dessutom gå vidare med ett vite på 800 000 kronor för resterande etapper för att företaget ska sätta spaden i marken så som avtalat. 
– Vi vill pressa på så att de får i gång det här. De har redan fått skjuta fram det en gång, säger Björn Möller, oberoende moderat i kommunstyrelsen.

Men enligt Magnus Petterson projektledare och arkitekt på Inobi, en av flera delägare i Tjörns fastighetsutveckling, som ligger bakom Ekobyn, kan kommunens beslut äventyra fortsättningen.
– Vi har varit tydliga från början med att vi måste bygga en etapp i taget och i takt med marknaden. Jag upplever att vi tidigare haft en mycket god relation med kommunen. Att vi inte fick förlängd tidsfrist förvånar oss, säger Magnus Petterson.
Han hävdar att marknaden är svår just nu och därför är det svårt för företaget att sätta spaden i backen. I stället vill de bygga resterande etapper 2020 respektive 2021. 
– Det här beslutet skrämmer bort både oss och andra små aktörer som inte har de finansiella musklerna.
Men är det inte viktigt att följa avtal?
– Det fanns en stark vilja i kommunen att få till det här och det fanns ingen annan aktör som kunde göra det. Vi vill visa att det går att utveckla ny hållbara livsmiljöer, men då krävs att även Tjörns kommun tror på vår idé och låter det ta den tid som krävs för att realisera projektet, säger Magnus Pettersson.

Anledningen till att kommunen väljer att gå vidare med vite är att bolaget inte självt ansökt om förlängd tidsfrist. Det säger Petter Martinsson, exploateringsingenjör i Tjörns kommun:
– Ansökan inkom till oss efter att kommunen skickat ut föreläggande om att byggnadsskyldigheten inte uppfyllts. Kommunen anser inte heller att en orolig situation på bostadsmarknaden är en anledning till att stoppa upp projekten, eftersom det bor många äldre i närområdena som vill flytta till lägenheter.
Tjörns fastighetsutveckling kommer att överklaga beslutet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.