Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Efterlängtad nystart för Råda säteri – ny krögare redo att ta över

Äntligen har kaféet på Råda säteri i Mölnlycke fått en ny krögare. Han heter Jesper Kårlén, är 47 år och full av idéer och entusiasm.… – Det känns jätteroligt. Här finns så mycket själ och hjärta, säger han.

Kaféet öppnar den 8 juni och Jesper utlovar inte bara god fika och ljuvliga bröddofter utan också mängder av aktiviteter som sommaryoga, ridning och bakluckeloppis.
Turerna kring Råda säteri har varit många de senaste åren. Förra våren gick bolaget Råda säteri och gästgifveri AB i konkurs och sedan dess har ägaren Härryda kommun fått driva kaféet på egen hand. 
Men nu har allt vänt och Jesper tar hand om det hela. Förutom kaféet driver han också två restauranger i Mölndal, Tegel och Isabellas, samt Brasseriet i Borås. 

Hur vill du beskriva dig själv? Är du en uthållig typ?
– Absolut. Jag är långsiktig i allt jag gör, jag är intresserad, nyfiken, kreativ och positiv i omöjliga situationer - det blir man om man varit i restaurangbranschen i många år.
Vad har han då för planer? Ja, som infödd Mölnlyckebo har han varit här som gäst många gånger - och sett potentialen.
– En viktig uppgift är att ha mycket öppet, säger Jesper som även tänker ha lunch och erbjuda middagar för sällskap.
Han har också fokus på att skapa ett riktigt mysigt 1700-talskafé, säteriet är ju i grunden så gammalt.
Och så vill han samverka med många andra i kommunen.
– Det roligaste vore att få hit alla som producerar något, allt från ull och honung till brödbak och Härrydakorven. Någon gång om året kan vi ha en stor skördefest och duka upp med stånd och små tält utanför. Gärna kombinerat med musik och att vi grillar utomhus så att det blir som ett stort fyrverkeri!

Skattjakt för barn, kanske en liten konstutställning, det måste finnas något för alla, är Jesper Kårléns filosofi.
Det var det här tänkandet som gjorde att han vann upphandlingen i konkurrens med fyra andra, säger Martina Johansson, som också är med när vi träffas inne i kaféköket.
Hon är kommunens projektledare för Råda säteri och arbetar med frågan om vad det ska innehålla samt med den pågående renoveringen av säteriet. Flygeln där kaféet ligger är redan klart.
– Jesper satsar på kontinuitet med generösa öppettider och han har en känsla för att driva verksamheten i en kulturhistorisk miljö. Han är väldigt inkluderande och vill också få med andra verksamheter här som handelsträdgården och kafferosteriet, säger hon.
– Det känns fantastiskt bra.