Efter stölder på Hede pendelparkering – kommunen planerar övervakningskameror

På bara ett år har Emma Höynäs bil blivit av med alla Volvo-bokstäver, fyra dimljus och åtta fälgemblem. Varje gång på Hede pendelparkering i Kungsbacka. I polisstatistiken över stölder från fordon sticker just Hede ut, och nu väntar kommunen på att få sätta upp övervakningskameror för att få stopp på stölderna.

ANNONS
|

Första gången det hände trodde Emma Höynä att hon hade kört på något. Bilens sensorer tjöt och när hon gick ut och kollade på bilen märkte hon att dimljusen var borta. Då hade Volvon stått parkerad på Hedes pendelstation i Kungsbacka en dag under sportlovet förra året och tjuvarna hade slagit till. De hade tagit båda lamporna.

– Vi fixade det ganska fort med försäkringsbolag och verkstad. Efter det här hände gick jag alltid runt och kollade bilen, berättar Emma Höynä.

Hon bor i Onsala och jobbar i centrala Göteborg så att parkera på pendelstationen och ta tåget passar henne bra. Men efter bara en månad gav sig någon på bilen igen och tog bara högra dimljuset denna gång.

ANNONS

LÄS MER:38 000 göteborgare kan bli av med personlig p-plats

– Jag blev ju förbannad och ringde direkt till polisen och försäkringsbolaget. Sedan gick det två veckor och då tog de lampan på andra sidan, säger hon och fortsätter:

– Då började jag gråta faktiskt. Det kändes som man bara såg pengarna flyga. Det finns roligare saker man kan göra för dom pengarna.

Funderar på ny bil

Trots att händelserna skedde så nära inpå fick familjen betala självrisken för varje enskilt tillfälle, vilket slutade på många tusenlappar. Bilen fick vara ifred under sommaren men sedan kom hösten och Emma Höynä reagerade en dag på att däcken såg konstiga ut. En bekant påpekade att Volvodekalerna på fälgarna saknades, liksom Volvobokstäverna bak på bilen. De hade blivit bortplockade av någon, återigen när bilen stod på pendelparkeringen. Familjen hann knappt byta till vinterdäck och sedan stals dekalerna på de däcken också.

– Nu funderar vi faktiskt på att sälja bilen och köpa en billigare bil av just den här anledningen, säger Emma Höynä.

LÄS MER:Rolf stred för sin p-plats – vann kampen mot Bostadsbolaget

"Det har tyvärr varit mycket där, stölder och skadegörelse", säger Ari Svangren, driftingenjör på fastighets- och säkerhetsavdelningen på Kungsbacka kommun.
"Det har tyvärr varit mycket där, stölder och skadegörelse", säger Ari Svangren, driftingenjör på fastighets- och säkerhetsavdelningen på Kungsbacka kommun. Bild: Per Wahlberg

Kommunen: "Som ett smörgåsbord"

Hon är inte ensam, och problemet är inte nytt. Kungsbacka kommun begärde redan i oktober 2018 att få sätta upp kameror vid bland annat parkeringarna vid Hede station och Kungsbacka station.

– Det har tyvärr varit mycket där, stölder och skadegörelse, säger Ari Svangren, driftingenjör på fastighets- och säkerhetsavdelningen på Kungsbacka kommun.

ANNONS

Förra året anmäldes sammanlagt 25 stölder ur eller från ett fordon på Hede pendelparkering. Det är märkbart fler än på andra pendelparkeringar; på Annebergs pendelparkering i Kungsbacka anmäldes bara en under 2019, på Aspedalens station i Lerum tre och vid Ytterbys pendelparkering i Kungälv anmäldes inga stölder alls.

– Det är flöden på morgonen och kvällen men på dagen är det ett smörgåsbord. Det är lite trafik och bilarna står där, det är fritt fram, säger Ari Svangren.

Än har Datainspektionen, som hanterar förfrågningar om övervakningskameror, inte gett kommunen grönt ljus. Ari Svangren förtydligar att när eller om kamerorna är på plats kan polisen titta på videomaterialet när ett brott har anmälts.

Emma Höynä hade uppskattat om parkeringarna var övervakade.

– Det hade känts mycket tryggare, säger hon.

LÄS MER:Polisens satsning – kameraövervakning längs hela Avenyn

ANNONS