Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto:TT

Efter rymningen – häktet i Halmstad förstärker säkerheten

En man i 20-årsåldern rymde i tisdags från häktet i Halmstad. Mannen är fortfarande på fri fot, och nu meddelar kriminalvårdschefen att säkerheten förstärks på anstalten.

GP kunde på onsdagen berätta om hur en man i 20-årsåldern rymt från häktningsanstalten i Halmstad. Rymningen ska ha inträffat tidigt under tisdagsmorgonen, och mannen tros då ha tagit sig ut genom ett fönster.

– Detta är en allvarlig händelse som nu är under utredning. Jag går inte in på vad mannen misstänks för, men han är inte misstänkt för något våldsbrott, säger Camilla Aamoth, tillförordnad kriminalvårdschef till GP.

Enligt Kvällsposten ska mannen sitta häktad misstänkt för grovt häleri och grov stöld. Han ska ha suttit på häktet i en och en halv vecka innan rymningen och vara känd hos polisen för liknande brottslighet sedan tidgare. 

Mannen fortfarande på fri fot

På torsdagseftermiddagen hade mannen fortfarande inte gripits, enligt polisens presstalesperson, Christer Fuxborg.

Camilla Aamoth uppger nu att säkerheten på anstalten kommer att förstärkas, som en följd av händelsen.

– Vi har redan tagit in extra personal för stärka upp. Vi har också inlett en undersökning där vi ämnar ta reda på i detalj hur rymningen har gått till och vad vi kan göra för att förhindra liknande händelser i framtiden, säger hon.

Klienter har förflyttats till andra anstalter

Enligt Camilla Aamoth har också ett antal klienter på anstalten förflyttats av säkerhetsskäl. Personerna har bland annat förflyttats till anstalter i Göteborg, Uddevalla och Borås.

Ulf Mossberg, pressektreterare vid Kriminalvården meddelar att det var flera år sedan som någon liknande incident inträffade. 

– Sedan 2013 har vi inte haft någon rymning av den här karaktären så det är klart att det är bekymmersamt, fortsätter han. 

Kriminalvården får nu hjälp av polis för att söka efter mannen, samtidigt som det utreds hur en incident av detta slag kunnat inträffa. 

– Han är efterlyst, enligt rutin, via polisen och hur deras eftersökningar ser är en polisiär fråga, säger Camilla Aamoth till GP på tisdagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.