Efter kritiken backar nu Trafikverket om tågutropen – tillfälligt.
Efter kritiken backar nu Trafikverket om tågutropen – tillfälligt. Bild: Lisa Irvall

Efter kritiken: Tågutropen får vara kvar

Under måndagen meddelade Trafikverket att tågutropen gällande inkommande och avgående tåg på Sveriges järnvägsstationer skulle slopas. Beslutet möttes av skarp kritik från Synskadades riksförbund – och nu backar Trafikverket från beslutet.
– Reaktionerna har blivit ganska stora, och då lyssnar vi, säger Tomas Gustavsson, enhetschef på Trafikverket.

ANNONS
|

Det var från och med i går, 15 november, som tågutropen skulle sluta på Sveriges järnvägsstationer. Planen var att det bara skulle utgå ett högtalarmeddelande om tid eller plats för en avgång hade ändrats.

– Vi gör förändringen för att det ska bli tydligare för resenärerna. Vi har gjort studier som visar hur resenärer hämtar information om avgångarna, och det gör de flesta på andra sätt än de här utropen, sa Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket, under måndagen.

Backar efter kritiken

Beslutet möttes snabbt av kritik från Synskadades riksförbund som var kritiska till Trafikverkets beslut.

– De flesta letar sig fram till rätt spår, men när man står där blir utropet en bekräftelse på att man kommit rätt. När man hör utropet kommer den tryggheten, sa Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades riksförbund, under måndagen.

ANNONS

Men nu backar alltså Trafikverket från beslutet, tillfälligt. Något som P4 Skaraborg var först att rapportera om.

– Vi skjuter på genomförandet att ta bort utropen, tills vi har den mobilapp vi håller på att utveckla som ska vara färdig i januari. Och det är efter önskemål från Synskadades riksförbund, säger Tomas Gustavsson, enhetschef på Trafikverket.

En app finns redan, men Tomas Gustavsson berättar att det är en ny version som håller på att utvecklas och att man från Trafikverket förstått hur viktigt det hjälpmedlet är.

– Vi såg kanske inte att det var så avgörande, men reaktionerna har blivit ganska stora, och då lyssnar vi, säger han.

LÄS MER:Tågutrop slopas – trots kritik från synskadade

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS