Diakon Greger Carlsson och prästen Birgitta Westlin pratar med Roy och Håkan efter gudstjänsten.
Diakon Greger Carlsson och prästen Birgitta Westlin pratar med Roy och Håkan efter gudstjänsten.

Efter hoten - Håkan och Roy lämnar Kinna

ANNONS
|

Det började med en repad motorhuv strax efter årsskiftet. Sedan har förföljelserna av Håkan och Roy eskalerat under vintern och våren. Skadegörelse, misshandel och dödshot. Och ovanpå det ryktesspridning.

Till slut blev det helt enkelt ohållbart, det äkta paret flyttar nu ifrån Kinna.

- Vi trivs ju inte hemma längre och vill känna oss fria. Vi får hoppas att vi får vara det nu, säger Håkan.

Vart de flyttar vill de hålla hemligt, i alla fall tills vidare. Håkan sticker inte under stol med att all uppmärksamhet kring händelserna också varit påfrestande. De blir igenkända på bygden och reser de bort för ett tag blir de igenkända där också.

ANNONS

Det finns också spekulationer kring paret; att det skulle ha hittat på allt för att få just uppmärksamhet, att de skulle ha skulder ("enda skulden vi har är på bilen, och det har väl många") samt att de fått bra betalt får att medverka i media ("vi har inte fått en spänn").

- Men det är inte därför vi flyttar, det är viktigt för vårt förhållande också, så att vi kan komma tillbaka till varandra. Starta på nytt. Det ska de inte vinna, att de förstör vår relation.

Regnbågsgudstjänst

Fast mycket gott har också kommit ur uppmärksamheten. De känner ett stort stöd från folk omkring dem, som under regnbågsgudstjänsten häromsistens, och tycker att "människorna är helt underbara här". Dessutom har Håkan och Roy fått kontakt med många människor i liknande situationer. Folk som kanske inte vågat polisanmäla av rädsla att "få ett helsike" och då har Håkan och Roy på olika sätt försökt vara ett stöd.

De tänker fortsätta att kämpa för andra, till exempel åker de i helgen till Springpride i Eskilstuna för att tala och detsamma gör de senare på Pridefestivalen i Göteborg.

I mitten av juni går flyttlasset till nya lägenheten är det tänkt. När Håkan ringde på annonsen frågade värden vad frun jobbade med och fick svaret att frun var en man. Då sa han "Jaha, är ni Håkan och Roy, kom upp med en gång".

ANNONS

- Han hade ju läst mycket om oss.

Flytten är inte bara känslomässig, den tar hårt på ekonomin också. Dubbla hyror åtminstone en tid och pendlingskostnader till arbete till exempel.

Vad gäller det rättsliga kring skadegörelser, hot och misshandel har ännu ingen misstänkt kunnat höras. Håkan berömmer ändå polisen, som han menar gör allt de kan.

Har du funderat över vad du skulle vilja säga till dem som gjort det här om du stod öga mot öga med dem?

- Ja, lite grann. Vad vi har gjort dem, det är något vi inte kan förstå. Alla får ju ha åsikter men man kan inte handla på allt. Att de får tänka sig för, de förstör ju människor när de gör så här. Vi är inte samma Håkan och Roy längre.

ANNONS