Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/5

Efter de fyra bränderna: "Fullkomligt övertygade om att de hänger ihop"

Fyra brandattentat inträffade i Kungsbacka under natten mot söndag. I ett fall var det en bil som brann och när polisen gjorde en teknisk undersökning av den helt utbrunna bilen hittades en död person. Polisen utgår från att, i alla fall tre av dåden, utförts av samma gärningsman. – Vi är fullkomligt övertygade om att de hänger ihop, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i region Väst.

Under natten och morgonen till söndagen brann det på flera platser i Kungsbacka.

Det första larmet kom vid ett-tiden. En familj som låg och sov i en villa hörde en kraftig smäll och såg att det brann på altanen. Familjen fick fly från sitt hem undan lågorna.
– Det är troligen någon som har kastat in något mot altanen, sa Hans Lippens, presstalesperson vid polisen, på söndagen.

När familjen tagit sig ut ur huset kunde de själva larma polis och räddningstjänst. En kvinna kördes med ambulans till sjukhus för kontroll, men ska inte ha varit allvarligt skadad. 
– Om de inte hade vaknat av smällen kunde det ha slutat mycket värre, så det var tur att de vaknade och kunde ta sig ut själva, säger Hans Lippens.

30-tal brandmän kämpade mot branden

Under natten kämpade ett 30-tal brandmän från fyra stationer mot branden. När räddningstjänsten kom fram till platsen var branden fullt utvecklad, trots det kunde stora delar av huset räddas från lågorna. 
– Hela huset kunde ha brunnit ner om inte räddningstjänsten hade gjort ett väldigt bra arbete, sa Hans Lippens. 

Men snart efter larmet om denna villabrand kom nästa larm från ett hus på samma gata.
– Det var en person som plockade ihop vedträn och la dem i en tunna vid väggen till garaget. Personen tände på och försvann sedan därifrån, sa Hans Lippens under söndagen.

Paret som bor i huset upptäckte att någon försökt tända på deras soptunna efter att de hört smällen av den första branden. När mannen gick ut för att se vad som hänt såg han att någon lagt ved på ris i tunnan och försökt tända på, men veden var sur och tog sig inte. De är glada över att ha klarat sig, men säger att de känner sig uppskrämda och oroliga. 
I samband med händelsen upptäckte kvinnan i huset att det stod en vit damcykel ute på gatan, efter en stund var den borta och polisen vill gärna få in tips från allmänheten.

Brand vid kyrkporten

Söndagsnattens tredje larm kom strax efter halv tre på söndagsmorgonen. Enligt polisen har någon samlat ihop skräp och pinnar och tänt eld på dem utanför porten till kyrkan i centrala Kungsbacka och sedan försvunnit från platsen. Branden släcktes fort och ska inte ha lett till några större skador på kyrkporten. 
– Det är tre bränder med knappt en kilometer emellan varje och det går att ta sig gåendes mellan platserna. Det är ovanligt att det brinner överhuvudtaget i Kungsbacka så om det är tre bränder på samma natt utesluter vi inte att det kan vara samma gärningsman. Men det är för tidigt att säga än, sa Hans Lippens på söndagen.

Nu är polisen ännu mer säker.
– Vi är fullkomligt övertygade om att de hänger ihop utifrån tidpunkterna, tillvägagångssätt och de korta avstånden som det är i staden, säger Tommy Nyman, polisens presstalesperson i Väst.

En fjärde brand

De utreder även om ett fjärde attentat vara kopplat till dessa tre bränder.

Tidigt på söndagsmorgonen, vid sju-tiden, stod en bil i Varla i lågor - bara några kilometer från de andra platserna där det har brunnit under natten. Polisen hittade sedan en död person i bilen.
– Personen hittades när den tekniska undersökningen gjordes. Bilen är helt nerbrunnen. Vi vet inte om det är en man eller en kvinna, sa Hans Lippens på söndagen.

Händelsen rubriceras som misstänkt mord.
– Den här bilen brinner ju senare men i nuläget utreder vi det som att alla fyra hänger ihop men i bilen är det inte samma tillvägagångssätt, säger Tommy Nyman.
Under söndagseftermiddagen kunde polisen fastställa vem bilen tillhör.
– Vi vet vem som står som ägare till bilen. Tyvärr hjälper det oss inte så mycket, eftersom det är ett fordon som brukas av många olika personer, sa Johan Ljung, vakthavande på polisens ledningscentral.

Han tillade:
– För att få en säker identitet på den avlidne krävs ett ordentligt rättsmedicinskt arbete och det är inte gjort i all hast. Det kan komma att dröja innan vi har tillförlitliga uppgifter.

Polisens arbetshypotes

Tommy Nyman säger att det kan dröja veckor innan personen är identifierad.
– Först ska det göras en rättsmedicinsk undersökning av kroppen. Prover som tas då ska analyseras och det är först efter det som vi kan fastställa någon identitet, säger han och fortsätter.
– Sedan har vi en arbetshypotes om vem det skulle kunna vara. Det är för att vi ska kunna gå vidare och höra folk i omgivningen kring det här.

Polisen har tidigare gått ut och sagt att de vill ha tips. Och det gäller fortfarande. Har man sett eller hört något ska man vända sig till polisen via 114 14.
– Vi behöver alltid ha mer vi tror att även om det är natt så är det människor ute och rör sig, säger Tommy Nyman. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.