Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Efter dödskraschen – körde för fort igen

Mannen ska ha kört i 126-kilometer i timmen på en 70-sträcka. Vid en kurva tappade han kontrollen över bilen, körde av vägen och in i ett träd, menar åklagaren. Olyckan ledde till att den kvinnliga passageraren dog. Några månader senare körde mannen för fort igen.

Den unga mannen körde bilen som var belagd med körförbud på en 70-sträcka i Laholms kommun. Enligt åklagaren gick det alldeles för snabbt.

När han körde in i en vänsterkurva ska han ha kommit över på mötande trafiks del av vägen, han förlorade kontrollen över sitt fordon  – och kraschade rakt in i ett träd. Mannen klarade sig undan med lindriga skador men passageraren, en ung kvinna, fick så allvarliga skador att hon dog.

LÄS MER: En död efter bilkrasch utanför Laholm

Åtalas

Nu har mannen i 20-årsåldern åtalas för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.
Åklagaren anser att mannen brustit i "omsorg och vaksamhet" och i och med sitt beteende av "oaktsamhet vållat" passagerarens död. Åklagaren anser att mannen genom sitt körsätt "gjort sig skyldig till grov oaktsamhet och visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom". 

Som bevisning finns beräkningar som gjorts för att få fram vilken hastighet mannen körde i.

– Det har gjorts en beräkning av hur snabbt det har kunnat gå. Han har kört 126 kilometer i timmen, det är en 70-väg, konstaterar kammaråklagare Ginger Johansson och berättar att detta bedöms vara hastigheten när han körde in i kurvan.

– Det finns däckspår som är närmare 100 meter som är uppmätta som liksom går på fel sida av vägen i kurvan och sedan ut ner i diket, förklarar hon.

I förundersökningen framgår också att bilens hastighet när den körde in i trädet var 103 kilometer i timmen. 

Stoppades igen

Dödsolycka inträffade den 28 maj i år och knappt fyra månader senare stoppades mannen återigen av polisen. Den 17 september körde han i 69 kilometer i timmen på en 40-sträcka. För detta fick han böter på 3 600 kronor.

– Det är inte ovanligt att det är så att personer fortsätter att begå brott. Men det var ju en allvarlig händelse med en oerhört tragisk utgång så speciellt av den anledningen såklart... Och att han då fortsätter köra för fort... kommenterar Ginger Johansson.

Mannen har erkänt att det var han som körde bilen i samband med dödsolyckan, men han nekar till brott. I polisförhör sa han att  han inte kört bilen vårdslöst utan ser det som en tragisk olycka. Han påstår att han körde i 80-90 kilometer i timmen. Och plötsligt hörde han däckskrik och därefter körde bilen in i ett större träd. Mannens teori är att olyckan berodde på att bilen hade "pyspunka" på ett bakdäck.

GP har sökt mannens advokat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.