Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Efter dödshoten – Islamiska kulturföreningen ställer in alla aktiviteter

Barn och vuxna i Islamiska kulturföreningen i Trollhättan hotas till döden i ett brev skickat under helgen. Av rädsla har föreningen ställt in alla aktiviteter och under kommande fredagsbön begär man polisens skydd.
– Man kan säga att det var en julklapp från en rasist till alla muslimer, säger Shadi Mansor, kontaktperson och aktivitetsansvarig i föreningen.

När Shadi Mansor och hans kollegor i Islamiska kulturföreningen öppnade posten på söndagen möttes de av en otäck överraskning.

Shadi Mansor, kontaktperson och aktivitetsansvarig vid Islamiska kulturföreningen i Trollhättan. Bild: Privat
Shadi Mansor, kontaktperson och aktivitetsansvarig vid Islamiska kulturföreningen i Trollhättan. Bild: Privat

I ett brev innehållandes kollegieblocksblad med påklistrade tidningsurklipp kunde kulturföreningens medlemmar tyda grova hot såsom: "Era horbarn ska dö" och "muslimer ska utrotas", vilket P4 Väst var först att rapportera om.

– Vi är mycket rädda och det känns inte alls bra, mina tankar gick direkt till vänner, min fru, barnen och alla tjejerna som kommer till moskén, säger Shadi Mansor.

Dödshoten ska ha lämnats i brevinkastet till Islamiska kulturföreningen redan på fredagen, säger Shadi Mansor, men öppnades först två dagar senare eftersom helgen inneburit fullt hus och många aktiviteter.

Aktiviteterna som Islamiska kulturföreningen skulle anordna för sina 200-400 medlemmar under julveckan har på grund av dödshoten i brevet, däribland strofen "26 dagar mord i moskéer och i ytterområden Boom", ställts in, fortsätter Shadi Mansor.

– Vi måste ta det på allvar och vi har polisanmält hoten, säger han.

"Polisen måste komma"

Han har ännu inte hört något från polisen gällande dödshoten riktade mot föreningen och moskén. När fredagsbönen äger rum om några dagar räknar han med polisens beskydd.

– Vi kan inte skydda oss själva för när vi ber är vi vända mot Mecka och kan inte veta vem som står bakom oss. Det enda vi kan göra är att stänga dörren, säger Shadi Mansor och fortsätter:

– Polisen måste komma.

Polisen kunde under måndagen inte kommentera något kring det specifika ärendet, men till TTELA sade Hans Frykler på polisen i Trollhättan att man vanligtvis ser över den tekniska bevisningen.

– Normalt sett söker vi spår och ser om våra tekniker kan hitta något, säger han.

Rikard Fremark, polischef i Östra Fyrbodal, har tidigare sagt till P4 Väst att det är för tidigt att kommentera händelsen, men att Säkerhetspolisen kommer kopplas in.

Flera hot de senaste åren

Det är inte första gången muslimer i Trollhättan hotas. Efter terrordådet på Kronans skola 2015 fick Islamiska kulturföreningen brev med hot som krävde att "muslimer måste lämna Sverige", säger Shadi Mansor. Vid en annan incident hade någon kastat ägg på moskén.

– Och för ett par år sedan hittades ett grishuvud i närheten av moskén. Vi lämnade våra hemländer på grund av krig och diktatorer och vill bara leva som alla andra och bli accepterade som muslimer. Så som vi accepterar de som firar jul.

Trots rädslan har inte åren av hot och hat låtit föreningen kuvas, säger Shadi Mansor.

– Vi blir ännu starkare och vi vet att vi har många som står upp för oss här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.