Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johnny Magnusson (M) tror inte att det är en bra lösning att bunkra skyddsutrustning inför framtida pandemier. Bild: Robin Aron
Johnny Magnusson (M) tror inte att det är en bra lösning att bunkra skyddsutrustning inför framtida pandemier. Bild: Robin Aron

Efter coronakrisen – Magnusson (M) tror inte på beredskapslager

Den viktigaste skyddsutrustningen var bara dygn från att ta slut i våras, när coronapandemin drabbade Västra Götaland som hårdast.
Större beredskapslager är dock ingen rimlig lösning inför framtida kriser, menar regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).
– Jag tror inte på beredskapslager, säger han till DN.

När det nya coronaviruset kom till Västsverige fick sjukvården snabbt ställa om. Samtidigt blev det snart tydligt att lagren med skyddsutrustning snabbt gick åt.

Andningsmasker och visir blev bristvaror och lagren fick fyllas på från dag till dag. Utrustningen prioriterades för att den skulle räcka till personalen som jobbade närmast de svårast sjuka.

– Vi styrde beställningarna till de mest behövande, och det har gjort att intensivvård, infektionssjukvård och akuten har haft tillgång under hela pandemin, sade Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, till GP i juli.

LÄS MER: Ann Söderström om vården under våren med coronaviruset

Risk att behöva slänga utrustning

Efter vårens mest intensiva veckor har frågan om beredskapslager blivit aktuell. I Sverige har lagren minskat med tiden men Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götaland, tror inte att det är en lösning att bygga upp stora lager för framtiden.

– Det är klart att du kan säga att vi ska ha lager som motsvarar tio års förbrukning, men då får du slänga en förfärlig massa utrustning. Jag tror inte på beredskapslager utan att man skulle kopiera de gamla försvarsindustriavtalen, där man snabbt kan ställa om och leverera vissa typer av produkter, säger han till DN.

LÄS MER: Skyddsutrustning brändes upp i somras

Svårt att vara förberedd

Spridningen av covid-19 har påverkat hela samhället, och inledningsvis var det sjukvården som fick göra den största omställningen.

Samtidigt menar Johnny Magnusson att det inte fanns några riktlinjer kring vilka beredskapslager regionen skulle ha.

– Vi har ansvaret för sjukvården och vi har ansvar för en stor sjukvårdshändelse, men vi har inte ansvar att lagra för en okänd pandemi av en styrka som man inte har sett på 100 år. Det är som om brandförsvaret skulle ha en beredskap som räcker om allt brinner på samma gång nere i oljehamnen. Det blir många gubbar och mycket brandsprutor. Det går inte att dimensionera ett samhälle för den totala katastrofen, säger han till DN.

LÄS MER: Snart kan operationer ställas in igen – på grund av corona

LÄS MER: Coronabudget ska hantera västsvenska vårdskulden

LÄS MER: Coronafall upptäcks inte – trots bred testning: ”Stort mörkertal”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.