1/8

Efter bussolyckan: Anhörigbussar går från Mark till Östersund

En buss med ett 59 ungdomar och personal från Ängskolan i Skene, Marks kommun, välte strax innan klockan sju på söndagsmorgonen utanför Sveg i Härjedalen. Eleverna var på väg till en skidresa. Under Nu öppnar kommunen och den berörda skolan upp dörrarna för de anhöriga.

Ett kriscenter har upprättats vid Ängskolan i Skene, där eleverna går. Skolan kommer vara öppen under dagen för familjer, vänner och bekanta, där man kan prata om det som hänt.

– Vi kommer att öppna upp i caféet, säger Kenny Fredholm, verksamhetschef för skolorna vid Marks kommun.

Biträdande rektor, präst och personal från skolan kommer finns på platsen för att ta emot de anhöriga.

– Vi öppnar i cafeterian för andra elever, föräldrar och för alla som vill vara med, säger Suad Djudja, biträdande rektorn på Ängskolan.
 

Bussar för anhöriga går till Östersund

Från kommunens håll har ett stort fokus legat på att informera om olyckan på skolan. Men nu vidtar kommunen också andra åtgärder.

– Redan nu har vi öppnat folkets hus, vi från förvaltning och skola kommer vara på plats. Klockan 15 har vi möte med personal om hur vi ska göra nästa vecka, säger Dennis Reinhold, förvaltningschef i Marks kommun.

Under eftermiddagen har bussar för anhöriga till de drabbade avgått från Marks kommun till Östersunds sjukhus.

– Bussarna kommer att köra anhöriga till Östersunds sjukhus, meddelar Dennis Reinhold.

Presskonferens i kommunhuset

Under söndagseftermiddagen hölls en presskonferens i Marks kommun, där företrädare för kommunen och polis medverkade.

– Bussen har bärgats. Man kommer nu höra elever och lärare, och andra medverkande för att höra vad som har hänt, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i Väst.

Kommunen har under dagen erbjudit stöd för skolans elever och anhöriga, och kommer att fortsätta med det under de kommande dagarna.

– Vi på kommunen gör vad vi kan för att stötta anhöriga, vänner, klasskamrater och andra som finns i våra barns närhet, säger Lars Kerrestrand, tf kommunchef i Mark.

Han fortsätter:

– Krisstab har fungerat under dagen, den kommer fortsätta jobba ikväll och imorgon. Skolan kommer vara öppen för att stötta elever, säger Lars Kerrestrand. 

 

"Det känns förfärligt"

Vid skolan vajar flaggan på halv stång.

– Det känns förfärligt. Många lärare kom spontant hit till skolan när de hört vad som hänt. Vi har en krisplan när sånt här händer och vi försöker följa den så gott det går.

Polisen kommer också att finnas på plats på skolan för att ge mer information. Det kommer också finnas krisgrupper för stöd.

– Skolan kommer hållas öppen så länge de anhöriga vill vara där, mer eller mindre hela dagen, säger Suad Djudja, skolans biträdande rektor.
 

Stor sorg

Sonja Danella Smith är språklärare på Ängskolan. Hon åkte direkt till skolan när olyckan blev känd för henne. 

– Min man sa att det rapporterades om en olycka och sen såg jag på Facebook. Då slog jag på radion och fick reda på det, så då kom jag hit, säger Sonja Danella Smith, lärare i svenska och spanska, till GP.

– Mina kollegor är också här, flera politiker är här också. 

Sonja Danella Smith berättar att det råder stor sorg bland eleverna.

– Jag har pratat med några elever som jag är nära, mina grabbar som bor bredvid är här. 

Vad säger de?

– Det är en väldig sorg. Det är så fruktansvärt för föräldrarna som får besked om att de mist sina barn.

I Kinna kommer polisen också öppna upp polisstationen för att anhöriga ska kunna vända sig dit.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.