Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

E6 åter öppen efter översvämningar

Skyfallen över Västsverige har översvämmat massor av hus. Bohusbanan och många vägar är avstängda. E 6 har nu åter öppnats för trafik i båda riktningar efter att tidigare varit avstängd.

Det har under natten regnat kraftigt i och kring Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Sollebrunn och Essunga.

Räddningstjänsterna har fått länspumpa massor av källare i olika fastigheter.

Taket till Willys Hemma i Vårgårda rasade in under natten på grund av stora vattenmängder på taket.

I Munkedal i norra Bohuslän drabbades uppemot 60 hus av översvämningar på tisdagskvällen. Bohusbanan, E 6 och flera mindre vägar fick stängas för all trafik.

Kommunhuset i Munkedal är strömlöst och kommunens hemsida ligger därför nere. Ett kriscenter har upprättas i närheten.

Vid 07-tiden på onsdagsmorgonen kunde E 6 mellan Gläborg och Torp öppnas för södergående trafik. Strax före 12 kunde man öppna upp trafik även i norrgående riktning.

- E 6 är nu åter öppet för normal trafik i båda riktningarna. Det kan förekomma hastighetsnedsättning på sträckan, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket.

- Vi uppmanar trafikanterna att köra försiktigt, det är fortfarande halt, och att följa skyltningen på platsen.

Vägbanan stod vid 10-tiden helt under vatten i en svacka nära Hogstorp, En avrinningsdamm vid motorvägen är överfull.

– Avrinningen ur dammen är långsam för att förhindra att läckande olja går ut i vattendragen. Men nu när den är så full hjälper inte brunnarna i vägbanan, så vattnet går bara tillbaka, berättar Timo Rönni, projektledare för underhåll på Trafikverket, till TT.

– Vi har beställt hit pumpar för att tömma ut vatten men det är lite svårt att säga hur lång tid det kommer att ta.

Sent på tisdagskvällen var bilköerna på E 6 vid Uddevalla och Munkedal kilometerlånga.

Joakim Lundgren som satt i kön på väg hem mot Uddevalla, berättade för Bohusläningen, om ett extremt blixtväder och en trafik som inte rört sig på en timma.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, sade Joakim Lundgren.

Även flera mindre vägar i och kring Munkedal är tills vidare stängda för trafik. Länsväg 815 vid båthamnen i Munkedal spolades bort vid 22.30-tiden på tisdagen. Strax därpå förstördes en cykelväg vid Strömstadsvägen.

Bohusbanan mellan Uddevalla och Munkedal stängdes för trafik på tisdagskvällen. Trafikverket meddelar att från klockan 14.00 på onsdagen öppnas tågtrafiken åter på sträckan mellan Munkedal och Strömstad.

Alla tåg är inställda på sträckan Munkedal och Uddevalla samt att vissa tåg är inställa mellan Strömstad och Uddevalla.

Bussar ska ersätta de inställda tåg och de tåg som går kan avgå sent på grund av att man måste invänta ersättningsbussar.

- I går kväll var det två decimeter vatten på spåren och banvallen har skadats, säger Joel Lundberg på Trafikverkets pressjour.

Reparationsarbetet kommer igång tidigt på onsdagsmorgonen men beräknas inte vara klart förrän under eftermiddagen, därefter skall banan besiktigas innan tågen kan släppas fram. Det beräknas inte vara klart för än på måndag, den 25: e, enligt Trafikverket.

– Prognosen just nu är att tågen kan släppas på igen klockan 07 på måndag, säger Roy Myrehag på Trafikverket till TT på plats.

Området som drabbats värst ligger norr om Hogstorp, strax norr om Strömstad. Där har banvallen på Bohusbanan sköljts bort. Vid den värst drabbade sträckan hänger rälsen drygt 1,5 meter i luften.

– Det är två ställen som har drabbats. Sammanlagt är det 15–20 meter av banvallen som spolats bort, säger Roy Myrehag till TT.

Larmen om översvämningarna i och kring Munkedal började komma in vid 19-tiden sedan ett åskväder med skyfall drabbat området. Sex styrkor arbetar för fullt och man har fått hjälp från grannkommuner.

– Det är ett organiserat kaos, vi hade nog mellan 50 och 60 hus som är översvämmade, sade Ulf Cervinus på räddningstjänsten i Munkedal vid 23.30-tiden på tisdagen.

Kommunens hemsida och telefonsystem låg på kvällen också nere till följd av översvämningarna.

– Vissa hus är ju extra prekära, som Centrumhuset där vattnet forsade in. Vi var i ett garage tidigare där det stod en bil parkerad, där var det 1,5 meter vatten. Vi har inte tillräckligt med pumpar, sade Cervinus.

Kommunhuset i Munkedal är strömlöst och kommunens hemsida ligger därför nere. Ett kriscenter har öppnats i närliggande Forumhuset för att invånarna ska kunna få information om läget.

Ett problem uppstod dock inför morgonens krisledningsmöte, krisledningspärmen var inlåst. På grund av strömavbrottet fungerade inte kommunhusets elektroniska lås.

– Det finns mycket att ta lärdom av från denna händelse. Men det är ingen större kris att detta har hänt, jag har det mesta av informationen från krispärmen elektroniskt, säger Åsa Karlsson till Bohusläningen.