Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten:
Räddningstjänsten: "Bilen var lastad med ketchup och senap" Bild: Johan Nilsson/TT

E20 stängdes av söder om Mariestad

E20 var helst avstängd söder om Mariestad under stora delar av onsdagen, det på grund av en lastbil som hade vält. Vid 23-tiden meddelade Trafikverket att situationen var löst.
– Bilen var lastad med ketchup och senap, säger Jacob Thurin, inre befäl på räddningstjänsten i Skövde.

I runt sju timmar var E20 avstängd i båda riktningar söder om Mariestad under onsdagen.

Det var vid 15.45-tiden under onsdagen som räddningstjänsten larmades om en lastbilsolycka på E20 mellan Prästkvarn och Trafikplats Haggården.

– Det är en lastbil som har vält på E20 i norrgående riktning. Det är det enda vi vet just nu. Vi har ingen på plats än, sade Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst, strax innan klockan 16.30.

Ingen förd till sjukhus

Enligt SOS Alarm har ambulans varit på platsen.

– De har varit där, men ingen är införd till sjukhus. Räddningstjänsten är framme och jobbar på platsen. Det är mycket trafik men de har spärrat av, sade Anders Westerlund, tjänstgörande teamledare på SOS Alarm, strax efter klockan 16.30.

Räddningstjänsten kunde strax därefter bekräfta att inga personer skadats i samband med olyckan.

Vid 16.45 var trafiken fortfarande avstängd.

– Det är avstängt i båda riktningar. Enligt prognosen kommer det att vara avstängt i två timmar. Räddningstjänsten har lämnat platsen och polisen har tagit över. Jag tror att de håller på att bärga, de behövde tre bärgare. Släpet hade vält och ligger över vägen, sade Jacob Thurin, inre befäl på räddningstjänsten i Skövde.

Vad fanns det i lastbilen?

– Bilen var lastad med ketchup och senap.

Betyder det att det är ketchup och senap över hela vägen?

– Jag vet inte om den bilen har sprungit läck, men den drog med sig mycket grus så det är nog lite skitigt på platsen. Jag tror att de kommer att behöva städa upp efteråt.

Jacob Thurin berättade att det var långa köer på platsen, något som Trafikverket bekräftade vid 17-tiden.

– Det fanns ingen möjlighet att leda om trafiken där, det kan hända att mindre bilar kommer förbi, men för tung trafik står det nog helt stilla. Det var ett väldigt dumt ställe den välte på för det gick inte att leda om trafiken på ett bra sätt, sade Henrik Hasselblad vid Trafikverket i Göteborg.

Fortsatt avstängt

Vid 18-tiden var vägen fortfarande avstängd i båda riktningar. Man höll då på att lasta om lastbilen.

– Man rekommenderar omledning via väg 26 i båda riktningar, sade Henrik Hasselblad.

Strax före klockan 19 gav Trafikverket besked om att vägen skulle fortsätta vara avstängd ett par timmar till. All trafik leddes om via väg 26.

– Det beräknas ta lång tid, det var bökigare än de tänkt sig. Som det ser ut nu räknar vi med att all trafik kommer att vara avstängd till klockan 23. Men det är en preliminär tid som kan komma att ändras, sade Henrik Hasselblad.

Vad görs på platsen nu?

– Polisen och vårt driftområde plus folk från lastbilens företag är på plats för att hjälpa till med omlastningen av släpet. Det går inte att bärga trailern förrän de har lastat över klart, sade Henrik Hasselblad vid 18-tiden.

Arbete beräknas pågå till midnatt

Vid 20.45 gjorde Trafikverket bedömningen att arbetet kommer att pågå längre än vad de tidigare hade trott.

– Vår personal på plats håller på och lastar om och sanerar. De planerar att bärga om en stund. Prognosen i nuläget är att arbetet kommer att pågå till midnatt. Bärgare borde vara på plats nu men de kan inte bärga förrän allt gods är borttaget, sade Claes Hedberg, vägtrafikledare på Trafikverket.

Strax innan klockan 22.30 var prognosen oförändrad.

– Bärgare var på plats för ungefär en kvart sedan och de har påbörjat bärgningsarbetet. Prognosen är fortfarande att vägen kommer att vara avstängd i båda riktningarna fram till midnatt, sade Claes Hedberg.

Strax efter klockan 22.45 öppnades trafiken upp i norrgående riktning, enligt Trafikverket.

– Det går bra. Trafiken flyter på i norrgående riktning mot Stockholm. Men södergående riktning är fortfarande stängd. Bärgningsarbetet och saneringen pågår fortfarande, sade Claes Hedberg.

Öppet igen

Vid 23-tiden kunde vägen öppnas helt i båda riktningar igen, meddelade Trafikverket.

Vet du mer? Var du på plats? Kontakta GP

Via mejl: [email protected]

Telefon: 031-17 20 10

MMS/SMS: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.