Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Wahlberg från Smittskydd Västra Götaland och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en pressträff med Västra Götalandsregionen. Bild: Adam Ihse/TT
Thomas Wahlberg från Smittskydd Västra Götaland och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en pressträff med Västra Götalandsregionen. Bild: Adam Ihse/TT

Dystra beskedet: Smittan ökar igen

Förra veckan rapporterades 5 240 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Det är en ökning med 7 procent jämfört med veckan innan.
– Situationen är mycket allvarlig och vi måste få ner smittspridningen i samhället. Alla måste se sin roll och ta sin del av ansvaret, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Efter en glädjande nedgång veckan innan syns nu en tydlig ökning av smittspridningen i Västra Götalandsregionen. Det varierar dock mellan olika kommuner och åldrar. Exempelvis minskar smittan bland gymnasieelever medan den ökar hos yngre elever.

Bild: VGR
Bild: VGR

LÄS MER: Hjälp – vår tonåring har tappat viljan att plugga under corona

Totalt rapporterades 5 240 nya fall in förra veckan, vilket innebär en ökning med sju procent.

– Situationen är mycket allvarlig och vi måste få ner smittspridningen i samhället. Alla måste se sin roll och ta sin del av ansvaret. Minimera dina kontakter med andra, håll avstånd i alla lägen och använd alltid munskydd i kollektivtrafiken och i andra situationer där det inte går att hålla avstånd, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Antalet personer som behöver sjukhusvård ökade under förra veckan men har minskat något de senaste dagarna. Idag torsdag vårdas totalt 297 patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

LÄS MER: Oklart om tredje coronavåg är här – splittrad bild i Sverige

LÄS MER: Ett år med corona – Anders Tegnell blickar hellre framåt än bakåt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.