Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/13

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dyrare Västtrafik med kort

På söndag den 21 maj förändras Västtrafiks prissättning. Då blir det billigare att köpa enkelbiljetter i appen och dyrare om man laddar på ett fysiskt kort.

Prisförändringen innebär att man betalar samma pris för enkelbiljetter i Västtrafiks To Go-app som när man laddar på sitt kort. I praktiken innebär det att priset för kunder som reser med kontoladdning höjs samtidigt som enkelbiljetterna i appen blir billigare. Det hoppas Västtrafik ska leda till att fler använder appen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS OCKSÅ: Västtrafik höjer pris för kontoladdning

– Västtrafik To Go är uppskattad av våra kunder eftersom den förenklar resandet och vardagen. Nu vill vi att fler ska upptäcka hur enkelt det är att köpa sin biljett i mobilen, säger Lars Holmin (M), styrelseordförande Västtrafik. 

 

Återbäring vid köp av flera biljetter

En liten bonus för resande som köper biljett i mobilen är att det införs en återbäring. Den ger ännu lägre pris för kunder som reser ofta och köper sin biljett i mobilen.

– Det betyder att om du köper minst fyra enkelbiljetter inom sju dagar får du tillbaka 20 procent av det totala biljettpriset in i appen. Återbäringen används som betalning nästa gång du köper en biljett, förtydligar man på Västtrafiks presstjänst.

LÄS OCKSÅ: Hör Västtrafiks nya röst

Återbäringen gäller sju dagar i följd. Köpen behöver alltså inte genomföras mellan måndag och söndag.

 

Korten och läsarna finns kvar

Sedan appen lanserades under våren 2016 har över 600 000 kunder köpt sin biljett där, enligt Västtrafik. Idag motsvarar det drygt 20 procent av företagets totala försäljning. Inom fem år beräknas åtta av tio kunder köpa sin biljett digitalt.

LÄS OCKSÅ: Seniorer får betala trots gratis busskort

– Vi vet att de kunder som redan använder appen tycker att det är det enklaste sättet att betala för sin biljett. Med appen har man sin egen butik i fickan och kan köpa sin biljett när och var man vill. Man vet alltid vad resan kostar och slipper köer, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

LÄS OCKSÅ: Så blir kollektivtrafiken bättre i Göteborg

Västtrafikkorten och kortläsarna kommer att finnas kvar för den som vill fortsätta betala sin resa på det sättet, understryker företaget. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.