Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dykare död – hittades av andra dykare

En äldre man dog i samband med att han dök i södra hamnen i Lysekil. Trots upprepade återupplivningsförsök gick mannens liv inte att rädda.

Runt klockan ett på tisdagseftermiddagen fick SOS in ett larm om en drunkning i Lysekil. Räddningstjänst och ambulans kallades till platsen, även en ambulanshelikopter kallades dit. Olyckan ska ha inträffat i södra hamnen i Lysekil centrum.

Enligt initiala uppgifter ska det handla om två dykare som saknats, där de har fått upp den ene personen som inte ska ha någon puls.

– Jag vet inte så mycket, men de verkar fått upp en utan puls och håller på med HLR. Vi är på väg, ambulans och räddningstjänst är på plats, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid region väst. 

Räddningspersonal bekräftade senare att HLR utförts och att en person förts till sjukhus, skriver Bohuslänningen. 

- Vi vet inte utgången. Ambulanser tog över HLR och sedan kom helikoptern med personal som tog över efter dem. De har hållit på hela tiden sedan dess. En person är nu förd med ambulanshelikoptern till sjukhus, säger Lars Bjurström, insatsledare vid Mitt Bohuslän Lysekil och Munkedal, till Bohusläningen vid 14-tiden på eftermiddagen.

Oklart vad som ligger bakom

Han vill inte uttala sig om skadeläget på den person som drogs upp ur vattnet.

- Det var två dykare som såg en tredje dykare som befann sig uppe vid ytan. De såg att han hade problem av något slag. När de båda dykarna kom till mannen ska han ha varit vid medvetande, berättar Lars Bjurström.

Enligt Bohuslänningen drog de båda dykarna in mannen till bryggan vid kallbadhuset, men när han nådde bryggan förlorade han medvetandet. De båda dykarna inledde därför först hjärt- och lungräddning innan räddningstjänsten tog över.

- Det är svårt att säga något om utgången. Han är i alla fall förd till sjukhus nu, säger Lars Bjurström, till Bohusläningen. 

Polisens skriver på sin hemsida att det eventuellt kan röra sig om ett sjukdomsfall. 

Polisen bekräftade under sena eftermiddagen vid 17-tiden att mannens liv inte hade kunnat räddas.

Anhöriga är enligt polisen underrättade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.