Dumpade på skyddat område

ANNONS
|

– Jag ser mycket allvarligt på att verksamheter inte kontrollerar vilka bestämmelser som gäller innan de vidtar åtgärder. Än så länge vet vi inte vad som finns i massorna. Finns det gifter riskerar de att gå ner i grundvattnet och ut i havet, säger Maud Wik, miljöchef på Tjörn.

Att lägga massor på strandskyddat område måste alltid föregås av en ansökan om strandskyddsdispens. För att den eventuellt ska godkännas krävs också att prover tas på materialet. Men det är först nu, efter att kommunen fått vetskap om händelsen, som ansökan skickats in och prover tagits.

– Detta skulle givetvis ha kommunicerats med oss på miljöavdelningen innan, säger Maud Wik.

ANNONS

Schaktmassor klassas i princip alltid som avfall. I det här fallet har de dumpats i närheten av Myggenäs marina, och kommer från marken vid Almö livs där Donald Hermansson bygger läkarhus och sportanläggning. Enligt honom själv handlar det om närmare 20 lass som han lade dit i överenskommelse med fastighetsägaren Thomas Hagberg.

– Jag hade ingen aning om att det krävdes en anmälan. Det hade varit en sak om det hade gällt asfalterad mark. Men här rör det sig om material från rullstensåsen bakom bygget. Det är helt rent och det kommer proverna också att visa, säger Donald Hermansson.

Han berättar också att det funnits avfall från bygget som kan vara förorenat.

– Dessa har tagits om hand av Ängö schakt på Orust. De maler ner det i deras anläggning, säger Donald Hermansson.

Lika delaktig i förfarandet är fastighetsägaren Thomas Hagberg, som driver Myggenäs gård. Inte heller han hade en tanke på strandskyddet.

– Om det skett ett misstag är det beklagligt. Vi har bedrivit jordbruk här sedan 1700-talet och aldrig begärt något tillstånd från kommunen. Massorna som kommit dit nu är helt rena, säger han.

Provsvaren ska vara klara om ett par veckor. I ett värsta scenario kommer kommunen att kräva att massorna tas bort omedelbart. Är avfallet rent kan miljöavdelningen ta ett annat ställningstagande.

ANNONS

Enligt miljöbalken får där inte:

• Uppföras nya byggnader eller ändras i redan befintliga byggnader och anläggningar.

• Vidtas åtgärder som stänger ute allmänheten från området som annars skulle ha tillträde till.

• Utföras grävarbeten eller andra arbeten för byggnader och anläggningar.

• Vidtas åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur eller växtarter.

Strandskyddsdispens söks numera hos kommunen.

ANNONS