Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Dubbelspår i Varberg dröjer

Dubbelspår i en tunnel genom Varberg kommer inte att börja byggas förrän tidigast 2019. Det framgår av förslaget på väg- och järnvägssatsningar som Banverket och Vägverket presenterade i går.

I den gemensamma plan som Trafikverken nu lämnat till regeringen finns en rad förslag på investeringar för perioden 2010–2021. Men dubbelspår genom Varberg hamnar långt ned på listan. Eftersom dubbelspåret ligger sist i kön dröjer det minst tio år innan bygget kan bli aktuellt.

Varbergs kommun har sagt ja till att betala en del av projektet. Men kommunalrådet Gösta Bergenheim (M) har tidigare sagt att kommunen inte är beredd att betala så mycket pengar för att hamna sist i kön.

- 2019 är lite väl sent för att vi ska vara med och finansiera. Vi har haft som utgångspunkt att man skulle börja bygga någonstans mellan 2013 och 2015, säger Gösta Bergenheim.

Så nu vill ni inte vara med och betala längre?

- Vi kommer att ha en diskussion med Banverket under hösten, vi får se hur långt vi kommer i förhandlingarna.

Planförslaget ska nu ut på remiss och svaren ska lämnas till Näringsdepartementet senast 2 november. I början av nästa år ska regeringen fatta beslut om fördelningen av infrastrukturpengarna. Det krävs att den ekonomiska ramen ökas med 15 procent för att det ska finnas pengar till dubbelspåret överhuvudtaget.