Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Helikopter med läkare är på väg för att undsätta en person som hittats livlös i vattnet i Västsverige. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. BILD: Anders Annerfalk

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Drunkningsolycka vid badplats i Västsverige

SOS alarm fick under tisdagen ett drunkningslarm från en badplats i Västsverige. En person hittades livlös i vattnet, men räddades av strandbesökare. – De utförde hjärt- och lungräddning innan vi kom dit. Jättebra agerande, säger Jonas Gustafsson vid Norra älvsborgs räddningstjänstförbund.

En tonårspojke hittades under tisdagen livlös vid en badplats i Vargön, i Vänern. Enligt räddningstjänsten i Norra älvsborg kunde pojken föras till sjukhus med egen andning och puls efter räddningsinsatsen. Mycket tack vare alerta strandbesökare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– De har fått upp en person på en kobbe 25-30 meter ut i vattnet, och påbörjat hjärt- och lungräddning, sade Anna Zander, region produktionsledare vid SOS alarm i Göteborg. 

Räddningshelikopter kallades dit

Räddningstjänst och ambulans kunde snabbt ta sig till platsen, men eftersom kobben ligger en bit ut i vattnet dröjde hjälpen.

– Det är en liten bit ut på vattnet så de måste ta sig dit med båt, säger Anna Zander.

När räddningstjänsten kom fram till den nödställde tog man över räddningsarbetet. Läkare med helikopter skickades till platsen.

– Vi är på plats med ambulans och räddningstjänst. Hjärt- och lungräddning pågår. Läkare med helikopter är på väg, sade Jonas Gustafsson, inre befäl vid Norra älvsborgs räddningstjänstförbund (NÄRF).

Allmänheten reagerade

Hjärt- och lungräddningen ska ha varit framgångsrik. När helikoptern kom fram till platsen hade pojken börjat andas och hade puls. Men utan strandbesökarnas snabba agerande kunde utfallet blivit något helt annat, enligt räddningstjänsten.

– Jättebra agerande. Alldeles ypperligt, så bra det kan bli. säger Jonas Gustafsson.

Hur stor betydelse hade deras insats för mannen?

– Den är helt livsavgörande.

GP har försökt få tag på strandbesökarna, men de hade avvikit från platsen när räddningstjänsten tog över.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.