Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strandverket kosnsthalls drift är säkrad för 2018. Pål Svensson är konstnärlig ledare på konsthallen. Arkivbild: Rasmus Forsgren

Drift av Strandverket konsthall säkrad i år

Kungälvs kommun har tecknat ett finansieringsavtal med Västra Götalandsregionens kulturnämnd om tre miljoner kronor som säkrar driften av Strandverket konsthall för 2018.

I december 2016 tog Kungälvs kommun över Strandverket konsthall som i fem år fram till dess finansierats av GP:s huvudägare Peter Hjörne med två miljoner kronor om året. Tanken från kommunen var att säkerställa konsthallens fortlevnad. Men bara ett år senare kom beskedet att kommunen ville avveckla verksamheten. Beslutet möttes av starka reaktioner och en vecka senare, på kommunstyrelsens möte, beslutades att verksamheten skulle vara kvar och drivas enligt plan under 2018.

Nu har Kungälvs kommun tecknat ett finansieringsavtal för Strandverket konsthall med Västra Götalandsregionens kulturnämnd där kommunen står för 2,5 miljoner och VG-regionen för en miljon kronor under 2018. Avtalet sträcker sig fram till 2020 med möjlighet till tre års förlängning. Men några pengar för 2019 och 2020 finns ännu inte med i avtalet. 
– Det är exakt så avtalet är skrivet. Det är en bas för att lägga en långsiktig matta av utvecklingsintentioner tillsammans med regionen, Västarvet och Statens Fastighetsverk, säger Miguel Odhner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kungälvs kommun har även tillsatt en politisk styrgrupp som ska hitta en långsiktig och hållbar lösning för Strandverket och de andra kulturhistoriska objekten Bohus fästning, Carlstens fästning och Kastellagården i Ytterby.
– Kungälv ska vara en seriös aktör när det gäller Strandverket och andra kulturarv i kommunen.