Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Drev västsvensk cigarettfabrik – nu åtalas männen

På en gammal hästgård utanför Vara drev trion en illegal cigarettfabrik. I dag åtalas de efter att Tullverket hittat cigaretter och tobak – som skulle ha motsvarat skatteintäkter på över 50 miljoner kronor.

Det var i juli som Tullverket gjorde ett tillslag mot en fastighet i Vedum, strax utanför Vara. På den tidigare hästgården hittades en komplett illegal cigarettfabrik, över 15 miljoner cigaretter och 10 ton tobak. Om cigaretterna hade varit legala hade de motsvarat ett skattevärde på cirka 54 miljoner kronor. 

– Men de har säkert varit igång innan vi kom in i bilden. Det finns även tomkartonger som det kan ha funnits tobak i. Om de hade kört en sändning till med 15 miljoner cigaretter hade värdet uppgått till det dubbla. Men det är ingenting som vi kan bevisa, säger Bertil Weingarten vid Tullkriminalenheten i Göteborg. 

Förundersökningen fortsätter

Under fredagen åtalas tre, tidigare ostraffade, personer födda på 80-talet vid Skaraborgs tingsrätt. Brottsmisstanken är grov olovlig befattning med punktskattepliktiga varor. Om de döms riskerar de fängelsestraff på mellan sex månader och fyra år. Enligt kammaråklagare Anette Wiberg-Koffner förnekar de i stort sett inblandning. 

– Det medges litegrann från en person att han har varit där och hämtat. En annan säger att han har varit där och jobbat en period. En förnekar helt inblandning, säger hon. 

Två av männen är hemmahörande i Stockholmsområdet. Den tredje är medborgare i Serbien. För denne yrkar åklagaren även på utvisning. 

LÄS MER: Tullen slog till mot stor illegal cigarettfabrik i Väst

Då det handlar om en omfattande produktion tror Anette Wiberg-Koffner att det har varit fler personer inblandade.

– Det är min uppfattning. Men rättegången här och nu gäller de tre som är åtalade. Men vi kommer att fortsätta förundersökningen även efter rättegången. Ärendet är inte helt klart för att vi har åtalat, säger hon. 

Hur vanligt är det med illegala cigarettfabriker?

– Utan att ha någon statistik kan jag väl säga att det inte är speciellt vanligt. Det är första gången tullen stött på en fabrik i den här storleken, säger Anette Wiberg-Koffner

Hästgård blev cigarettfabrik

Under en tid hade Tullverkets spanare haft gården under uppsikt. När en mindre skåpbil körde därifrån stoppade de den och påträffade en kvarts miljon cigaretter. Föraren greps. 

– Vi såg att bilen kom från en gammal hästgård i Vedum. Vi fick husrannsakan och gick in. Där hittade vi allt från tobak till färdigpaketerade cigaretter i limpor, säger Bertil Weingarten.

Vid ett senare tillfälle gjorde Tullverket även en husrannsakan i ett förråd i Stockholm som hyrdes av en av de misstänkta. Där påträffades ytterligare en kvarts miljon cigaretter.

– Vi tror att merparten av cigaretterna skulle gå till just Stockholm. Men det är bara vad vi tror, säger Bertil Weingarten.

Vart säljs de här cigaretterna?

– Överallt. Hos mer suspekta tobakshandlare som säljer vad som helst och på svarta marknaden.

Han säger att cigaretterna – som sålts under varumärkena Majestic och Goal – var av väldigt skiftande kvalitet.

Vid en fällande dom kommer de att förverkas.

– De kommer förmodligen att eldas upp – men på ett annat sätt än vad som var tänkt, säger Bertil Weingarten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.