Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drastisk ökning av coronasmitta i Halland – restriktioner övervägs

Smittspridningen i Halland har ökat dramatiskt. Bara på tisdagen upptäcktes 99 nya fall av covid-19, vilket tidigare var ungefär så många som konstaterades på en vecka. Nu diskuteras om även Halland behöver införa skärpta råd för sina invånare, likt de som redan gäller i Skåne.
Under tisdagen konstaterades 99 nya fall av covid-19 i Halland, vilket är den högsta siffran sedan pandemins start. Diskussioner pågår nu om att införa skärpta råd för hallänningarna, såsom det redan gjorts i Skåne. Besked väntas ges på en presskonferens på torsdagen. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Under tisdagen konstaterades 99 nya fall av covid-19 i Halland, vilket är den högsta siffran sedan pandemins start. Diskussioner pågår nu om att införa skärpta råd för hallänningarna, såsom det redan gjorts i Skåne. Besked väntas ges på en presskonferens på torsdagen. Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB

– Imorgon klockan 12 kommer vi att ha ett möte med alla kommuner, länsstyrelsen och polisen för att diskutera behovet av lokala råd, säger regiondirektör Jörgen Preuss.

I samband med att Region Hallands politiker samlades i Varberg för ett regionfullmäktigemöte inledde Jörgen Preuss med att beskriva en dramatisk förändring vad gäller coronasmittan.

– Vi ser att smittan i Halland ökar väldigt kraftigt, likt den utveckling man tidigare sett i Skåne. Just nu analyserar smittskyddsläkarna var fallen finns; om de är koncentrerade till någon viss kommun eller spridda över hela länet. Frågan är förstås hur vi ska hantera detta, sade han.

Folkhälsomyndigheten fattar beslutet

Han fortsatte med att berätta att det så kallade Regionala rådet, som bland annat består av Länsstyrelsens länsråd, regiondirektören, smittskyddsläkare, hälso- och sjukvårdsdirektör, kommunchefer och polis, kommer att träffas under torsdagen för att diskutera införandet av skärpta råd för hallänningarna.

– Men det är Folkhälsomyndighetens generaldirektör som fattar beslutet i samråd med våra smittskyddsläkare, sade Jörgen Preuss.

Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör i Region Halland, bekräftar att smittskyddsläkarna nu analyserar smittläget i Halland. 99 fall under en dag kan sättas i relation till att Halland sedan i somras haft mellan 76 och 155 fall i veckan. Även antalet personer som vårdas på Hallands sjukhus har ökat de senaste dagarna och var på onsdagen uppe i nio.

– Folkhälsomyndigheten är med i våra diskussioner. Om smittspridningen är koncentrerad till en del av Halland kan det bli tal om väldigt lokala rekommendationer, men vi vill inte riskera att göra något tandlöst som inte får effekt, säger hon.

Besked ska ges vid presskonferens

Senare på onsdagseftermiddagen meddelar Johanna Wiechel-Steier att analysen fortfarande pågår, men att mycket tyder på att det handlar om en allmänt ökad smittspridning, även om norra Kungsbacka är särskilt drabbat.

På frågan om det nu kommer att införas skärpta råd i Halland hänvisas till en presskonferens klockan 14 på torsdagen, det vill säga efter att Regionala rådet haft sitt möte.

– Vi behöver tänka långsiktigt, eftersom effekten av eventuella nya råd inte kommer att kunna ses omedelbart. Vi kan inte heller kopiera andra regioners rekommendationer. Vi måste titta på hur läget ser ut just i Halland. Vi stänger eller öppnar inga dörrar utan en diskussion förs utifrån vår analys. Det kan handla om en åtgärd i en viss kommun eller för hela Halland, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo i ett pressmeddelande.

Skarpa restriktioner för skåningar

De skärpta råd som nu gäller i Skåne innebär bland annat att alla som vistas i Skåne uppmanas att undvika att resa med kollektivtrafik, avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym och att inte delta i möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Om möjligt uppmanas även skåningarna att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.