Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kanadagässen var här.

Domstol sa nej till skyddsjakt på gäss

Hur stora störningar av nedsmutsande kanadagäss skall man behöva acceptera i sin egen trädgård? Den frågan ställer sig en familj med fritidshus i Alingsås sedan den fått nej i tre instanser till skyddsjakt på fåglarna som förorenar deras trädgård.

Det var i somras som familjen, som har ett fritidshus vid Anten, slog larm till kommunens miljöskyddskontor om stora problem med kanadagäss som bajsar på tomten och betar i trädgården. En inspektion som gjordes av miljöskyddskontoret visade att där fanns ett 30-tal gäss men kontoret ansåg ändå inte att skyddsjakt behövdes.

Familjen rekommenderades i stället att bygga staket runt gräsmattan eller använda skrämselskott alternativt elektroniska fågelvakter som skrämde bort fåglarna.

Efter försök med vimplar, smällare, hundprofiler och robotgräsklippare överklagades ärendet till länsstyrelsen. Men även denna instans avslog kravet på skyddsjakt och tyckte att kommunens förslag var tillräckliga för att få bort fåglarna från tomten.

Familjen klagade vidare, men nu har också mark- och miljödomstolen sagt nej till skyddsjakt. Däremot påpekar domstolen att fastighetsägare kan åläggas att betala åtgärder om det anses att gässen är en sanitär olägenhet.

Även på andra håll i Västsverige är problemen med den snabbt växande stammen av kanadagäss stora. Lantbrukare på södra Orust har haft bekymmer med gäss som äter upp grödan och här har det gått så långt att jorden inte kan brukas fullt ut. Inte heller där har det gått att få tillstånd till avskjutning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.