Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Knivdådet chockade omgivningen i Onsala. 40-åringen greps av polisen kort efter attacken. Arkivbild.

Dom efter dödlig knivattack i Onsala

I eftermiddag ger Varbergs tingsrätt sin dom mot en 40-årig man som dödade en god vän vid en helgmiddag med deras familjer i början av december.

Dådet skedde i ett villaområde i Onsala, utanför Kungsbacka. 40-åringen dödade sin jämnårige vän med ett knivhugg i bröstet. Sedan gick han till ett grannhus och attackerade ett par i 30-årsåldern med yxa och kniv. Båda fick bestående hjärnskador. Kvinnans tillstånd var till en början livshotande. 40-åringen greps strax efter attackerna.

Enligt en utredning har den åtalade en allvarlig psykisk störning, med risk för ny brottslighet. Åklagaren vill att han döms till vård för mord och två mordförsök. Mannens advokat, Leif Silbersky, har dock yrkat på friande dom. Silbersky hävdar att 40-åringen är så sjuk att han begått dåden utan avsikt eller uppsåt att skada.

- Han kommer att få vård även om han inte döms, sade Silbersky till Hallands Nyheter när rättegången avslutades för två veckor sedan.

En rättspsykiatrisk undersökning av mannen har slagit fast att han led av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningstillfället som vid undersökningen.
Vid sidan av mordet på barndomsvännen är han misstänkt för att ha och försökt mörda ett par i ett annat hus i området.

Advokat Kent-Olof Stigh, som är målsägandebiträde för den dödade mannens anhöriga, anser dock att 40-åringen var medveten om vad han gjorde.

I polisförhör menar 40-åringen dock att det är sannolikt att han har gjort allt det som beskrivs i åtalet. Han hade druckit en mindre mängd alkohol innan gärningarna och droganalys i urinprov cirka ett dygn efter gärningarna gav inga utslag för alkohol eller narkotika. I förhör berättar han bland annat att han trodde att barndomsvännen fjärrstyrde hans dator.

Hans psykiska problem ska ha gjort honom oerhört medveten om sin och sin familjs säkerhet. Han hade larm på sitt hus, och koden till detta ändrade han ofta.
40-åringen ska även ha ansökt om att bli medlem i en pistolskytteklubb för att ha en möjlighet att få licens för en pistol som han skulle använda för att skydda sin familj om de skulle bli överfallna eller drabbas av inbrott.

Änkan till den mördade barndomsvännen berättar också om att mannen som dödade hennes make försökte ta en vapenlicens för ett handeldvapen bara för att kunna skydda sig. Men han klarade inte kursen för att han var en så dålig skytt, enligt henne.

Den 40-årige mannen greps odramatiskt under kvällen den 5 december och han har varit frihetsberövad sedan dess. Han hittades i sitt vardagsrum liggande på magen. Vid gripandet upprepade han flera gånger utan att kunna förklara vad han menade.
– Jag hade inget val.

40-åringen förekommer endast med en notering i polisens belastningsregister. Det gäller en trafikförseelse.

Det skadade grannparet har begärt drygt en halv miljon kronor i skadestånd. Den döde vännens anhöriga har begärt 325 000 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.