Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

DNA-träff i Ulricehamnsmordet — misstänkte gärningsmannen död

Efter drygt tre månaders sökande efter den mordmisstänkte gärningsmannen och topsning av över 1 000 personer i ärendet gjordes det på torsdagen en DNA-träff.
— Vår bedömning är att det här är gärningsmannen. Vi koncentrerar oss på kartläggningen av vad den här mannen har gjort och inte gjort, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Över 1 000 personer har topsats för DNA i utredning kring mordet på en kvinna i 60-årsåldern i Lassalyckans friluftsområde i oktober.

En av de 1 000 personerna dök dock aldrig upp efter kallelsen som skickades hem till honom på tisdagen. I stället åkte polisen hem till mannens bostad där han fick lämna ett DNA-prov.

— Han hade precis vaknat och mötte upp patrullen. Då hade de ett förhör och topsade honom. Det fanns ingenting i hans uppträdande som gör att vi skulle misstänka att det var han som var gärningsman, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Två dagar senare, på torsdagen, anträffades mannen död i anslutning till sin bostad.

— Vi misstänker inget brott och jag väljer att inte kommentera något mer i dagsläget, säger Göran Arvidsson.

LÄS MER: Expertgrupp kallas in efter mordet i Ulricehamn

Bild: Thomas Johansson/TT
Bild: Thomas Johansson/TT

"Det här är gärningsmannen"

Han berättar att mordutredningen nu fortsätter och att den avlidne mannen stämmer väl överens med den gärningsmannaprofil som ha skapats.

— Vår bedömning är att det här är gärningsmannen. Vi koncentrerar oss på kartläggningen av vad den här mannen har gjort och inte gjort. Vi kommer att jobba vidare på andra sätt för att fastställa varför det här har hänt, säger Göran Arvidsson.

I efterhand har flera vittnen berättat för polisen om mannen, som innan mordet ska ha upprätt obehagligt mot personer i närheten.

— Hans uppträdande har gjort att personer som har mött honom har uppfattat honom som obehaglig och att han inte riktigt hör hemma i joggingspåret. Han ska bland annat ha gått emot dem för att sedan vika av och helt plötsligt kommit ut ur skogen, säger han.

Det finns i nuläget inget som pekar på att det ska finnas fler misstänkta gärningsmän för mordet på kvinnan.

LÄS MER: 200 män ska topsas efter mordet i Ulricehamn

Hittades död i skogen

Det var den 24 oktober mördades en kvinna i 60-årsåldern när hon var ute och motionerade längs milspåret på Lassalyckans motionsområde.

Kvinnan var välkänd på orten och hittades död i skogen efter att hennes anhöriga hade anmält henne försvunnen då hon inte återvänt hem efter en motionsrunda. Först hittades kvinnans glasögon längs motionsspåret innan hennes livlösa kropp hittades insläpad i skogen.

Kvinnan och mannen hade ingen koppling till varandra, enligt polisen.

LÄS MER: Mystisk man söks efter mordet i Ulricehamn

Bild: Thomas Johansson/TT
Bild: Thomas Johansson/TT

Inte känd hos polisen

Det misstänkta mordet har sedan dag ett varit en gåta för polisen, som valde att genomföra en omfattande topsning av personer i jakten på mördaren.

En åtgärd som varit resultatlös – fram tills nu.

— Hade vi inte gjort den här masstopsningen hade vi troligtvis inte hittat den misstänkta mördaren, säger han och fortsätter:

— Jag tror att många Ulricehamnare känner ett lugn i dag.

Mannen är inte känd hos polisen sedan tidigare.

— Det är klart att det kan ställa till det lite i utredningen att han inte lever. Vi hade gärna velat träffa honom för att förhöra honom och få uppgifter. Det kanske vi inte alltid får, men nu behöver vi i stället själva få fram en viss information av vänner och anhöriga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.