Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

DNA-träff i Ulricehamnsmordet

Polisen har fått en DNA-träff efter att ha topsat en man i utredningen för Ulricehamnsmordet. Dock har man kunnat konstatera att mannen numera är avliden.
– Han är avliden och vi misstänker inte att han blivit utsatt för brott, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare i mordutredningen.

Över 1 000 personer har topsats för DNA i utredning kring mordet på en kvinna i 60-årsåldern i Lassalyckans friluftsområde. I måndags tog man beslut om att skicka ut fler kallelser till topsning. En man, hemmahörande i Ulricehamns kommun, dök inte upp hos polisen och man valde då i stället att besöka honom i hemmet.

– Det är inget konstigt egentligen, det är ett hundratal personer som inte dykt upp till topsning. Men vi åkte hem till den här mannens bostad, säger Göran Arvidsson.

Hur reagerade mannen när ni kom hem till honom?

– Han var helt lugn. Det fanns inget som tydde på någon oro.

Mannen avled i veckan

Det var i slutet av oktober förra året som en kvinna hittades död i närheten av ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn. Polisen kunde senare konstatera att kvinnan blivit mördad. Polisen valde att genomföra en omfattande topsning av personer i jakten på mördaren. En åtgärd som varit resultatlös – fram tills nu.

– Vi fick tillbaka provsvaret i dag och det visade att den här mannens DNA matchade det som upphittats på brottsplatsen, säger Arvidsson.

Men när man under torsdagen fått provsvaret och skulle söka upp mannen framkom det att han avlidit i veckan. Arvidsson vill inte gå in på hur mannen avlidit men man misstänker inget brott kring dödsfallet.

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare.

– Vi kan konstatera att den här mannen hade varit väldigt svår att nå för oss. Han finns inte i våra register och det finns ingen koppling till offret.

Mordutredningen fortsätter

Arvidsson vill inte uppge någon ålder på gärningsmannen men säger att han faller inom den gärningsmannaprofil som polisen har tagit fram under utredningsarbetet. Det finns heller inget som pekar på att det ska finnas fler misstänkta gärningsmän för mordet på kvinnan i 60-årsåldern.

Utredningen kommer dock att fullföljas trots att den mordmisstänkte mannen är avliden.

– Vi har mycket arbete kvar att göra. Trots DNA-träffen letar vi efter fler saker som binder den här mannen till brottet. Vi behöver kartlägga den här mannens liv och försöka ta reda på varför han i så fall begått det här brottet, säger Göran Arvidsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.