Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Djuren fick inte se dagsljus – nu får kvinnan djurförbud

Under flera år har hon utsatt sina djur för ”onödigt psykiskt och fysiskt lidande”. Nu har Halmstadkvinnan sex veckor på sig att göra sig av med sina djur – och förbjuds att skaffa fler.

I november 2011 inkom en anonym anmälan till länsstyrelsen i Halland. Kvinnan, i 40-årsåldern, fick efter tillsyn anmärkningar på skötseln av pälsen på en av sina katter, och på rengöringen både av akvariet och fågelburen.

Vid vidare kontroller tillkom fler anmärkningspunkter, trots att kvinnan lovat att fixa till problemen. Bland annat fick djuren inte tillgång till dagligt ljus, då flera av burarna var övertäckta. En katt var också sjukligt mager men hade inte tagits till veterinären, vilket enligt länsstyrelsen utsatt katten för ”onödigt psykiskt lidande”.  

Vid det senaste kontrollförsöket var lägenheten helt mörkerlagd, trots att det var mitt på dagen. Ingen öppnade heller dörren för kontrollanternas knackningar, men en man sågs vid ett tillfälle titta fram bakom fönstret.

Eftersom att bristerna pågått under flera år, och omfattat flera djurslag, förbjuds nu kvinnan att ha, eller ta hand om, samtliga djurslag. Hon har sex veckor på sig att göra sig av med sina egna djur, och kommer heller inte få ta hand om någon annans.

Länsstyrelsen tydliggör att kvinnan får vara i närheten av djur – och klappa dem – men hon får inte vårda eller ha inflytande över dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.