Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dieseltjuv nära köra på polisman

En polisman var nära att bli påkörd i samband med att han och en kollega var i färd med att gripa två dieseltjuvar på en gård utanför Falkenberg.

De två dieseltjuvarna togs på bar gärning natten till måndag när det var i färd med att slanga en traktor på en gård i Årstad söder om Falkenberg. En av tjuvarna försökte smita och var då nära att köra på en av poliserna.

Dieselstölden var en i raden av flera liknande fall under våren runt om i Halland. Inte enbart lantbrukare som har råkat illa ut.

- Drabbade är bland annat lastbilar som nattparkerar på rastplatser utmed motorvägen och fordon parkerade på åkerier, säger Lars Grimbeck, kommunikationschef vid Hallandspolisen.

Flertalet dieselstölder sker nattetid när chaufförerna ligger i sina bilar och sover. När de sedan vaknar och ska lämna platsen märker de att de har blivit bestulna.

Lastbilarnas bränsletankar är lättåtkomliga och rymmer oftast flera hundra liter vilket gör stölderna mer lukrativa i takt med att dieselpriset stiger.

Förutom lantbruksmaskiner och lastbilar slangas även bland annat arbetsmaskiner och tillfälligt uppställda dieseltankar i anslutning till jord- och skogsbruk.

Polisen råd för att begränsa stölderna är att lastbilschaufförerna enbart ska välja upplysta uppställningsplatser. Vidare bör chaufförerna sträva eftar att hjälpa varandra genom att upprätta någon form av "hyttsamverkan".

De två män i 45 - års åldern som greps på en gård i Årstad natten till måndag anhölls senare misstänkta för stöld av diesel. En av dem är dessutom misstänkt för grov misshandel efter att ha försökt köra på en av poliserna med sitt fordon.