Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I veckan kan det bli meteorologisk vår om vi har tur. Bild: Carin Rudehill
I veckan kan det bli meteorologisk vår om vi har tur. Bild: Carin Rudehill

Det varma vädret håller i sig – i veckan kan det bli vår på riktigt

De senaste dagarnas plusgrader ser ut att hålla i sig hela nästa vecka i Västsverige. Stämmer prognosen kan vi i slutet på veckan konstatera att våren ha anlänt även i formell mening.
– Kravet är att dygnsmedeltemperaturen håller sig över 0 grader sju dagar i rad, säger Gunilla Grafström, meteorolog på SMHI.

Efter en längre tids klassisk vinter med både rejäla minusgrader och rikligt med snö i veckan som gick har värmen kommit lagom till avslutningen på sportlovet i Västsverige. Sedan i fredags har temperaturen legat över noll grader enligt SMHI:s kartor och håller mönstret i sig fyra dagar till kan vi i slutet på veckan uppfylla de formella kraven på meteorologisk vår.

– Det ser milt ut i veckan som kommer så det är fullt möjligt, säger Gunilla Grafström, meteorolog på SMHI.

Blir det så kommer fredagen den 19 februari att räknas som den första vårdagen, då vårens ankomstdatum räknas som det första av de sju dygnen. Det är ett par dagars marginal till den 15 februari som är det tidigaste datum våren får anlända enligt SMHI:s definitioner.

Enligt SMHI:s årstidskarta kan man konstatera att det under söndagen var vårtemperaturer ända upp till Sundsvall, dock ingen formell vår någonstans ännu.

Ett annat tydligt tecken på att våren är i antågande inträffade under lördagen när årets första trana landade vid Hornborgasjön utanför Skara.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.