Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Det här är Kevinfallet

1998 hittades den fyraårige pojken Kevin död i Arvika. Två bröder, Christian och Robin, då fem och sju år gamla, pekades ut som de skyldiga till hans död. Det här är vad vi vet om ett av Sveriges mest uppmärksammade dödsfall.

Det var sommarlovets sista dag, den 16 augusti, för 20 år sedan. Den fyra år gamla Kevin hade cyklat i väg för att leka med sina kompisar. När han inte kom hem igen började hans anhöriga leta efter honom. På en lastpall invid Glafsfjorden i stadsdelen Dottevik i Arvika hittades han död.

Till en början trodde man att det rörde sig om en drunkningsolycka men det hela blev snart en mordutredning. Ett av polisens första spår var att han utsatts för ett sexbrott men snart kom man in på barnspåret – att han dödats av ett annat barn.

Bröder misstänktes

Misstankarna riktades under en period mot två tonåringar - en 13-åring och en 14-åring. Men ungefär två månader efter mordet meddelade polisen att bröderna Christian och Robin, fem och sju år gamla erkänt att de dödat sin lekkamrat. De hade sedan mordet förhörts ett flertal gånger, från början som vittnen och det var i dessa förhör de, enligt polisen, öppnat sig om det som inträffat.

Det påstådda erkännandet ledde till att polisen avslutade fallet. Och någon bevistalan väcktes aldrig så brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

”Befrielse”

Under alla år levde både Kevins familj med tron om att de skyldiga hade hittats. Samtidigt har de utpekade bröderna levt med hemligheten om att de pekats ut som de skyldiga.

Fram till förra våren. Då publicerades SVT:s Dokument inifrån och Dagens Nyheter sina granskningar av fallet. I granskningarna framkom att bröderna känner sig orättvist utpekade och inte minns händelsen alls. De är dock säkra på att det inte var de som dödade Kevin.

– Det är en befrielse. Det känns som att jag klivit ur en bubbla som jag levt i sedan det här hände, sa Robin till GP i samband med att bröderna valde att gå ut i media om sina upplevelser av händelsen.

Familjen hade fram till detta en överenskommelse om att inte prata om det inträffade – för att bröderna skulle kunna leva ett normalt liv.

Pressades i förhör

SVT:s dokumentärserie visade bland annat hur de unga bröderna pressades av polisen i förhör. De hade inget målsägandebiträdes och vid flera förhör var inte heller deras föräldrar med. Det sista förhöret med storebrodern varade i fyra och en halv timma.

– Det är makabert när man ser till antalet frågor som ställs. Pojken försöker på alla sätt han kan visa att han inte orkar, att han vill få ett slut på förhöret, men det går inte. De kör på. De sätter honom i ett tillstånd av total vanmakt, har Sara Landström, docent i psykologi vid Göteborgs universitet och expert på barnförhör, tidigare sagt till TT.

Dessutom fanns inte det påstådda erkännandet filmat.

Återupptog förundersökningen

Granskningarna ledde till att åklagarkammaren i Karlstad valde att återuppta förundersökningen, under ledning av chefsåklagaren Niclas Wargren. Den gamla utredningen har gåtts igenom, nya förhör har hållits, bevis har skickat på analys och det rättsmedicinska underlaget kring dödsorsaken har granskats på nytt.

Avskrivna från utredningen

Enligt Åklagarmyndigheten är de två bröderna nu avskrivna från utredningen.

– De uppgifter som framkom för cirka 20 år sedan i förhören med de misstänkta är otydliga, motsägelsefulla och inkonsekventa. Det sätt genom vilka uppgifterna har kommit fram är dessutom sådana att det kan ifrågasättas om de är självupplevda. Uppgifterna bedöms inte vara sådana att de ensamma kan ligga till grund för slutsatsen att de utpekade orsakat pojkens död eller att de har varit närvarande när han dog, säger chefsåklagare Niclas Wargren som är förundersökningsledare i ärendet i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande rapporterar man också att inga ytterligare utredningsåtgärder är planerade i ärendet. Alltså kommer utredningen läggas ned när allt administrativt arbete är gjort.

– Jag bedömer att det inte finns några förutsättningar att komma vidare när det med hänsyn till alla omständigheter är tveksamt om det över huvud taget har rört sig om ett brott, avslutar Niclas Wargren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.