Deras studio lockar stjärnorna

Kronprinsessans bröllopsmusik, Sven-Bertil Taubes Hommage och det sydkoreanska stjärnskottet Youn Sun Nahs platta. Samtliga har spelats in och mixats av producenten Lars Nilsson som brinner för att hitta rätt ljud.

ANNONS
|

Jenny Nilsson guidar runt i det som en gång varit en lada med svinstia men numer är en livestudio dit stora jazzmusiker, orkestrar, körer och soloartister kommer från hela världen. Här i Tulebo, strax öster om Kållered, har det producerats över 1 500 plattor sedan början av 1990-talet.

– Det här är hjärtat, säger Jenny och visar en stor konsertflygel i mitten av det största rummet.

Totalt finns möjlighet till sju inspelningsrum, eller ett stort, samt kontrollrum. Väggarna är vikbara, vilket skapar möjlighet för exempelvis en kvartett att spela in i var sitt rum samtidigt, men studion kan likväl rymma en stor kör.

ANNONS

– Lars Nilsson pappa är uppfinnare och hans bror konstruktör, med deras hjälp har vi kunnat bygga inspelningsrummen så de kan anpassas efter behov och förändra akustiken, berättar Jenny Nilsson.

Det ena samarbetet har gett det andra och i dag rullar det på bra för Nilento, som deras företag heter. Lars Nilsson berättar att den bästa marknadsföringen går från mun till mun och visar på en världskarta hur ett samarbete ledde från Brasilien till Kongo.

Vid sidan av att skapa musik så är det mötena med många olika människor som han och Jenny uppskattar. Musikerna kan till och med välja att bo på studions loft under inspelningen

– Många lever ett hektiskt kringflängande liv med mycket hotellnätter och vill komma hit för att fokusera och slappna av, säger Jenny.

Sångerskan och jazzpianisten Nuphar Fey från Tel Aviv håller på att mixa sitt album när GP kommer på besök och hon förklarar hur hennes inspiration flödar när hon vaknar ute i Tulebo och varför hon återkommer.

– Lars öra, hans professionalism och hela atmosfären här. Att få göra mitt eget kaffe med kardemumma, säger Nuphar Fey och skrattar.

Att få musikerna att slappna av och trivas är lika viktigt som att instrumenten är rätt stämda för att musiken ska bli bra enligt Lars och Jenny.

ANNONS

De lägger ned mycket tid på förberedelser för att förutsättningarna för produktionerna ska bli så bra som möjligt.

Nilento sägs ofta ha ett speciellt sound. Lars Nilsson försökte förklara det när han nyligen utsågs till ambassadör för Mölndal, där han växt upp och verkat hela sitt liv.

– En jazzgitarrist har sagt att det är nära men ändå stort. Jag gillar inte när det sticker. Det ska kännas skönt. Man ska bli omfamnad, säger Lars Nilsson.

Han säger att både han och Jenny, som är uppvuxen i Alingsås, har musikskolan att tacka för att de är där de är idag. Med de grundläggande kunskaperna i bagaget blev det musikgymnasium på Hvitfeldtska för båda och därefter Musikhögskolan.

ANNONS