Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen skyskrapa och inga hus som liknar rymdstationer. Julia Göransson-Lund och Emma Andersson har spelat in en film för att protestera mot planerna för Mölndals nya centrum.

Deras film ska stoppa skyskrapan

Att deras filmprotest skulle få sådan uppmärksamhet hade de aldrig trott. Nu fortsätter elvaåringarna Julia Göransson-Lund och Emma Andersson kampen för att stoppa de moderna husen och skyskrapan i Mölndals nya centrum.
Den största frågan som Mölndal hanterat i historisk tid. Så säger stadsbyggnadschefen Ulf Dermark om centrumprojektet, där bland annat 100 butiker och 600 nya bostäder ingår. Om några veckor går arbetet in i en avgörande fas när planförslaget ställs ut; då har den som vill all möjlighet att påverka besluten.
Två Mölndalsbor som redan protesterat är femteklassarna Julia Göransson-Lund och Emma Andersson. De lånade Julias pappas videokamera, gjorde en film om platserna de gillar i dagens Mölndal och förklarade varför skyskrapan och ett modernt köpcentrum inte bör byggas.
Filmen skickades till stadens politiker, sedan stod tidningar och tv på kö.
- Men alla försöker typ använda omvänd psykologi på oss. De säger "jättekul att ni gör en film", sedan säger de "det är synd att ni inte tycker om planerna", berättar Julia Göransson-Lund.
"Viktigt att lyssna"
GP träffar tjejerna och stadsbyggnadschefen Ulf Dermark i höstsolen för en promenad och ett samtal om stadsplanering.
- Nu har ni gjort en film, och det tycker jag är himla fräckt. Det är ju ni som ska vara här i framtiden, därför är det viktigt att lyssna på er, säger Ulf Dermark, men tillägger att tjejernas favoritområden från filmen faktiskt inte ingår i området som ska byggas om.
- Men det är inte bara det, säger Julia Göransson-Lund. Jag tycker det är konstigt att bygga en skyskrapa mitt i Mölndal. Många bor utanför Göteborg för att de inte vill bo i en storstad, för att de vill bo lite mysigare.
- Vi vill ha allt ungefär som det är nu, vi vill inte att det ska vara ultramodernt, säger Emma Andersson.

Företagen vill tjäna pengar
Enligt dem ser Wingårdhs vision för Mölndals bro ut som en rymdstation, där utomjordiska skepp ska landa på taket.
- Jag tycker man borde gjort som det förslag som fanns förut med träfasader, säger Julia.
- Men problemet med detta är ju att någon ska betala, svarar Ulf Dermark. De måste se: "tjänar jag pengar på det här eller inte?"
- Vilka är det som betalar då? frågar Julia.
- Det är företagen som ska bygga om centrum betalar, och det gör de bara om de vet att de kan tjäna pengar. Det är så världen fungerar, menar Ulf Dermark.
- Men att bo i Mölndal kommer ju att bli ganska dyrt, säger Julia. Då kanske det bara blir såna här överklassare som bor här?
Hon får svaret att politikerna planerar såväl hyreslägenheter som bostadsrätter.
När mötet är slut har Emma och Julia fått mycket att tänka på, menar de.
- Det var bra att träffa någon som kunde förklara mer, säger Julia.
- Men vi vill ju fortfarande absolut inte att det ska byggas! avslutar Emma.