Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Den vita älgen synlig igen

Jessica Hemlin hade precis nattat sin son när sambon kom susandes med stora nyheter, den vita älgen stod på åkern mittemot. – Jag älskar att fotografera och äntligen fick jag bra bilder på älgen, summerar hon.

Det var i slutet av veckan som den vita älgen blev fullt synlig, och förevigad på foto, igen. 22-åriga Jessica Hemlin bor med sambo och parets 1,5-åring i Pilegård utanför Munkedal. Ett område som stoltserar med inte bara en vit älg, utan två.

Just den här kvällen hade Jessica lagt sonen, när sambo kom hem. Han ropade att den vita älgen stod på en åker mittemot parets villa.

Jessica grabbade tag i sin kamera och sprang ut. Och där stod den, den maffiga vita älgen, tillsammans med två andra tjurar.

– Det märks att den vita älgen är van vid människor och uppmärksamhet. Den var helt lugn, de andra två tjurarna blev lite oroligare, säger Jessica.

Hon har sett älgen ett par gånger tidigare. Något som väckt avund i bekantskapskretsen.

– Det är lite häftigt, det kan jag villigt erkänna. Och jag tycker det är fint att jägarna häromkring har sagt att de inte tänker skjuta den.

Biologen Jan Uddén har också sett den vita älgen. Han berättar att det tidigare har funnits en population med vita älgar.

– Om vi hade sparat dem hade de spridit sig. I dag finns det inte så många men de dyker upp.

Precis som Jessica Hemlin berättar säger Jan Uddén att den vita älgen i Munkedal inte skjuts av jaktlagen i närheten.

– Älgen i Munkedal är numer en sevärdhet, det finns en konsensus om att man inte ska skjuta den. Men älgtjurar blir inte så gamla. De har ett ganska tufft liv. Men vid den här årstiden kan de gå tillsammans och äta, därför kan man se ansamlingar av tjurar. De är senare vid brunsten som det blir en konkurrens, säger Uddén.

Älgen är inte någon albino utan det handlar om att det vita pigmentet helt har tagit över. De vita älgarna har blå ögon. Är det albino-djur är deras ögon röda.