Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Demokrati – klart i fokus i Kungälv

Under parollen "demokrati är roligare än diktatur" samlas på lördag alla partier i kommunfullmäktige i Kungälv för att visa sitt stöd för demokratin. På torget intill ska NMR ha möte.

– Nu är det snart valrörelse och vi ska visa på skillnader mellan partierna men det som förenar oss är demokratin och tron på vårt demokratiska system och det vill vi visa, säger Thomas Alpner (M), andra vice ordförande i kommunfullmäktige i Kungälv. 
Samtliga nio partier i fullmäktige ställer upp och har tillsammans bidragit med aktiviteter som ska locka barnfamiljer så som hoppborg, rutschkana och pilkastningstavla till Västra parken i centrala Kungälv. 

Dagen inleds med ett seminarium i stadshuset för kommunfullmäktiges ledamöter där 92-åriga Max Safir, överlevare från förintelsen vittnar om sina upplevelser. Kyrkoherden i Kungälv ska delta liksom ordföranden för judiska församlingen i Göteborg.
På Nytorget, ett par hundra meter bort, har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, fått polisens tillåtelse att ha torgmöte. Men det ändrar inte Kungälvspolitikerna planer. 
– Det är en organisation som förnekar förintelsen och är ute efter att störta demokratin som den ser ut idag. Det är väldigt viktigt att visa att vi står upp för demokratin men att vi skulle ha den här dagen har inget med NMR att göra. Det handlar mer om strömningar i västvärden över lag där vi upplever att våra liberala och demokratiska värderingar ifrågasätts, säger kommunfullmäktiges ordförande Elisabeth Matsson (L).

Hon hänvisar bland annat till den ungdomsutredning som gjordes tidigare i år och som visade att det finns ungdomar som föredrar diktatur. 
– Jag hoppas det kommer mycket folk. Att vi kan samlas allihop och visa på det samlade stödet på vårt system med demokratiska fri- och rättigheter, säger Elisabeth Mattsson.
– De har sitt möte och vi vårt. Det är polisen sak att upprätthålla säkerheten på våra gator och torg och jag är helt övertygad om att de gör det, säger Thomas Alpner.
Polisen har gett nazistiska Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att hålla torgmöten och ha allmänna sammankomster där de delar ut flygblad. Polisen försäkrar att tillsätta de resurser som krävs för att säkerhet och ordning ska kunna garanteras. 
Kungälvs kommun överklagade besluten till förvaltningsrätten, men fick avslag.