Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT

Dement person glömdes bort – av full personal

När nattpersonalen kom till omsorgsboendet hittade de en dement person på toaletten. Personen hade då suttit på toaletten i tre timmar – efter att ha glömts bort av en personal. Personalen misstänks ha varit alkoholpåverkad under arbetspasset.

Det var i början av oktober som händelsen inträffade på ett av Tranemo Kommuns vård- och omsorgsboende för bland annat dementa personer, vilket även SVT Nyheter Väst har skrivit om. 

Efter händelsen har Kommunstyrelsen i Tranemo valt att göra en Lex-Sarah anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. De har alltså anmält sig själva efter det inträffade. 

I anmälan beskrivs händelseförloppet under den aktuella oktoberkvällen. Det var när nattpersonalen kom till jobbet för att starta sitt arbetspass som de hittade en av de boende sittandes på toaletten. Personen, som är dement, hade då suttit på toaletten i tre timmar utan att kunna kalla på hjälp. Den ansvarige personalen, en vikarie, hade glömt bort personen. 

– Det är en händelse där man har glömt brukaren på toaletten på ett av våra vård- och omsorgsboenden i kommunen. Personen som sitter i en rullstol har inte kunnat kalla på hjälp eller ta sig därifrån själv, det är ett missförhållande som vi konstaterat och anmält till Inspektionen för vård och omsorg, säger Louise Bertilsson, Socialt ansvarig samordnare på Tranemo kommun. 

Misstänks vara alkoholpåverkad

Vikarien ska även ha uppfattats som alkoholpåverkad av nattpersonalen när de kom till boendet. Veckorna innan händelsen upptäcktes det även att alkohol försvunnit från boendet. Och samma helg som personen glömdes på toaletten hade en större mängd sprit försvunnit från boendet, går det att läsa i anmälan till IVO. 

Ansvarig chef ska efter händelsen ha haft ett samtal med med den aktuella vikarien där den nekat till att den skulle ha ett missbruk eller varit alkoholpåverkad. I anmälan framgår det dock att vikarien inte kan redogöra för vad hen gjort under arbetspasset. Personen jobbar inte längre kvar på boendet.

–  Hen har inte sin anställning kvar, säger Louise Bertilsson. 

"Har uttryck obehag"

Enligt Louise Bertilsson mår personen som glömdes bort på toaletten bra efter omständigheterna. 

– Brukaren har uttryck obehag, men inget annat. Man följde upp och kollade så att det inte fanns något trycksår eller liknande. Men vi bedömer risken, hade det varit en annan patient så hade det kunna leda till allvarliga konsekvenser, säger hon. 

Man kommer nu se över rutinerna på boendet och införa tydligare riktlinjer för att se till att liknande händelser inte sker igen. 

– Vi ska börja med rapportering under pågående pass, de som jobbar på passet ska rapportera till varandra, vem man tar hand om och i vilken ordning och så vidare. Det har tidigare varit en muntlig tradition, men nu ska det dokumenteras för att det ska formaliseras med att ta fram rutiner för att det inte missas, säger Louise Bertilsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.