Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delfiner dök plötsligt upp i Starekilen

Ulla Gilberg möttes av en häftig syn när hon tittade ut genom fönstret på torsdagsmorgonen. Delfiner som simmade runt i Starekilen söder om Strömstad.

Ulla Gilberg i Stare fick se delfiner som lekte runt i Starekilen söder om Strömstad, simmade under ytan och hoppade upp över vattenytan på sitt karaktäristiska sätt.

– Jag tänkte direkt att det här är ju delfiner – vad konstigt att se dem här i Strömstad. De är ju ovanliga längs Bohuskusten efter vad jag förstår, säger hon.

Hon filmade delfinerna med sin mobilkamera.

Efter att hon hört av sig till redaktionen åkte jag ut med en kamera och ställde mig vid flytbryggorna mellan Hällekindsbaden och Lagunen. Och mycket riktigt, där var delfinerna och lekte. En delfin hoppade upp över vattenytan just i rätt tillfälle för att fastna fint på bild.

Martin Larsvik, informatör på Lovéncentret, har koll på delfinerna när jag ringer.

– En kollega till mig såg dem på väg till jobbet.

Hur ovanligt är det med delfiner i Strömstad?

– Det är ovanligt. Normalt ser man dem betydligt längre ut till havs, men det händer att de tar sig in nära land. De rör sig på delfiners typiska sätt, när de hoppar på det sättet över vattnet på ett sätt som inte till exempel tumlare gör. Men vi har inte artbestämt dem än.

Nu försöker Lovéncentret alltså ta reda på vad det kan vara för art.

– Vi har skickat vidare bilder till ett par kolleger som är valkunniga. Så vi hoppas på svar därifrån snart.

Enligt Kenneth Lundin, marinbiolog vid Göteborgs Naturhistoriska Museum, är det inget tvivel om att det är delfiner på bilderna och filmen.

– Man ska ha en himla tur som får se dem på det här sättet. Det händer att delfiner kommer inomskärs längs västkusten, men det är inte så vanligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.