Delar av ljusprakten får leva kvar för gott

ANNONS
|

Sedan starten 1999 har Lights in Alingsås blivit allt populärare. De senaste upplagorna har lockat ungefär 80 000 besökare per år till staden. Men varje november har evenemanget obevekligen tagit slut och de tillfälliga installationerna monterats ner.

Men inte nästa år.

En av installationerna är tänkt att upphandlas på ett mer formellt vis och bli permanent i stället för tillfällig. Den ska alltså fortsätta sprida ljus även efter det att Lights in Alingsås avslutats. Tanken är att konceptet sedan ska fortsätta även kommande år. Följden blir att stadens utbud av ljusutsmyckningar kommer att öka, sakta men säkert.

–Det kommer ju inte att gå så fort men om man tänker sig tio år till exempel – då har vi alltså tio nya ljusinstallationer på olika ställen i staden, säger Kjell Hult, utvecklingschef i Alingsås kommun.

ANNONS

Det rör sig om en relativt stor ekonomisk satsning – om den fortsätter ett antal år så handlar det om mångmiljonbelopp. Kjell Hult bedömer att utgiften för 2016 kan landa uppemot 500 000 kronor.

–Vi vill försöka slå ett slag för en god stadsmiljö. Det finns inte särskilt många exempel på permanenta ljusinstallationer i städer. De exempel som finns handlar ofta om paradbyggnader, kanske en belyst fasad på ett rådhus eller så. Det här ska mer handla om vardagsmiljöer, kanske en gångtunnel eller en väg genom en park. Bara fantasin sätter gränserna, säger Kjell Hult.

Enligt honom handlar satsningen om att helt enkelt höja de estetiska värdena i Alingsås innerstad.

– Vi tror på detta och är beredda att våga testa. Vi har bara tagit beslut för nästa år men planen är att det ska fortsätta även efter det, säger han.

Den permanenta installationen kommer att förberedas och utformas med betydligt större noggrannhet än de tillfälliga, enligt Kjell Hult. En upphandling kommer att ske redan under våren 2016. Den kommer att tändas upp i samband med premiären för Lights in Alingsås den 30 september.

ANNONS