Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Decimeter av snö väntar

Efter flera dagar av många minusgrader kommer nu nästa väderomslag. Och nu blir det mycket snö.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Bohuslän och delar av Västra Götaland under fredagskvällen och natten. Under natten kommer också stora mängder snö.

- Vi har ett snöfallsområde som är på väg från nordöst, och just nu (16.30-tiden) är det mycket lätt snöfall i Bohuslän och upp över Värmland. Framåt kvällen kommer det tillta allt mer, säger Maria Jönsson, meteorolog vid väderinstitutet Foreca. 

Upp till en decimeter snö

Under natten kommer sedan snöfallsområdet stanna upp över de norra och västra delarna av Götaland, och ligga kvar fram till mitt på lördag. Även vinden kommer att tillta under natten. Västra Götaland kan därför räkna med upp till en decimeter snö under natten och morgonen. 

- Det är friska vindar närmast kusten, och vinden tilltar under natten, säger Maria Jönsson.

Vid kusten får man räkna med vindbyar mellan 8-10 m/s och inåt landet 6-9 m/s.

I samband med snöfallet stiger också temperaturen, och vid midnatt förväntas temperaturen i Västra Götaland att ligga på mellan en-tre minusgrader. Framåt lördag förmiddag kommer det sedan vara allmänt plusgrader i regionen. 

Varning för snö- och frosthalka

Eftersom vägbanorna fortsatt kommer ligga på minusgrader, leder den stigande lufttemperaturen till halka. I samband med snöfallet kommer det finnas en ökad risk för snöhalka, som sedan går över i frosthalka. 

- Det är klart att det är risk för halka i samband med snöfall, även om luften går upp någon enstaka grad så ser det ut som vägbanorna kommer ligga kvar på minus. Den fuktiga luften gör sedan att det blir frosthalka, säger Maria Jönsson. 

Norrland får mildare väder

I samband med det lågtryck, och snöfall, som kommer från nordöst, får även det vackra vintervädret norröver tillfälligt ge plats för lite mildare temperaturer. 

I bland annat Norrland, som haft så mycket som 30 minusgrader i veckan, kommer temperaturen att stiga till bara ett fåtal minusgrader i helgen. 

Längre söderut, nedåt Skåne, kommer det vara snöblandat regn under natten mot lördag. Därefter kommer det spricka upp och bli soligt i större delarna av södra Sverige under lördagsförmiddagen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.