Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Johnny Magnusson (M) regionråd Västra Götaland. Bild: Stefan Bennhage

De vill se blågrönt styre i regionen

Alliansen och Miljöpartiet kan gå fram för att fortsätta styra i Västra Götalandsregionen - trots att de inte bildar majoritet. Det står klart efter förhandlingar under måndagen.

De senaste fyra åren har Alliansen och Miljöpartiet styrt regionen i majoritet under Grönblå samverkan. Efter årets val får de dock bara 45,3 procent av rösterna, vilket ger gruppen 68 av 149 mandat.

Nu kan partierna ändå försöka gå fram med ett minoritetsstyre. Under måndagen har partiernas gruppledare suttit i överläggningar, och landat i att ta hem förslaget till sina respektive partigrupper, enligt Moderaternas regionråd Johnny Magnusson.

– Inriktningen är att vi bildar en minoritetsledning med de fem partierna. Sedan ska ju varje partigrupp ta hem det här till sina partier, men de som är utsedda att förhandla har stor samsyn, säger han.

Fortsätter på onsdag

Partierna har ännu inte diskuterat vilken fördelning av poster i styrelser och nämnder de vill se.

– Det fortsätter vi med på onsdag om ingen slår i bromsarna, säger Johnny Magnusson.

Han säger att det är upp till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna att bestämma hur de agerar när budgeten ska klubbas.

– Bestämmer de sig för att rösta på samma budget har den styrande minoriteten förlorat budgeten. Antingen får vi styra med någon annans budget, eller så bryts styret.

Hur ser du på osäkerheten det innebär att styra i minoritet?

– Det är svårt att säga, det gäller att vara duktig på hur man lägger sina förslag, vad och när. Det ska vi ta oss an med viss tillförsikt.

"Vi ser inte Demokraterna som en kraft här"

Även uppstickarpartiet Demokraterna tar nu plats i regionfullmäktige, men Johnny Magnusson ser inte att de ska ingå i koalitionen.

– Vår inriktning nu är att de här fem partierna går fram. Vi ser inte Demokraterna som en kraft här. Vi tror inte att de gör gemensam sak med SD, och gör de det med S förändrar det inte i huvudsak maktbalansen.

Socialdemokraterna backar från 30,3 till 27 procent, men är fortfarande regionens största parti. Socialdemokraternas regionråd Håkan Linnarsson har tidigare sagt till GP att S som största parti bör leda vägen mot att få till ett nytt styre i regionen.

— Ja, jag tycker det rimligt att anta att det ligger lite på oss. Men vi kommer inleda samtal med alla de demokratiska partierna som sitter i regionen och se hur vi kan bidra till att skapa en stabil ledning.

Så blev resultatet i regionfullmäktige (2014 års resultat i parentes):

Moderaterna: 18,6 procent (21,7 procent) 28 mandat (33)

Centerpartiet: 7,6 procent (6,2 procent) 12 mandat (10)

Liberalerna: 6,9 procent (7,1 procent) 10 mandat (11)

Kristdemokraterna: 7,6 procent (5,7 procent) 11 mandat (9)

Socialdemokraterna 27 procent (30,1 procent) 41 mandat, (46)

Vänsterpartiet 9,6 procent (8,3 procent), 15 mandat (13)

Miljöpartiet 4,6 procent (8,4 procent), 7 mandat (13)

Sverigedemokraterna 12,8 procent (9,3 procent), 20 mandat, (14)

D: 3,44 procent, 5 mandat

Valdeltagande: 83,61 procent (+1,54)

Källa: Valmyndigheten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.